Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!

0

 Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Aceasta zi  oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare. În 2016, consumul (activ sau pasiv) de tutun a generat peste 7,1 milioane decese (din care 5,1 milioane bărbati si 2 milioane femei), adică aproximativ 12% din totalul deceselor în lume. 6,3 milioane decese au fost atribuite fumatului activ, iar 884 000 fumatului pasiv.

Mortalitatea atribuibilă fumatului (activ sau pasiv) în 2015 , au fost inregistrate 11 841 decese prin cancer , 18 732 decese prin BCV ,3 646 decese prin BPOC ,42 800 decese premature au fost atribuite fumatului în 2010.

În Romania, in 2016, decesele cauzate de tutun au înregistrat ponderea de 20,69% pentru bărbati, în timp ce pentru femei ponderea a fost de 7,61%.

Scopul campaniei este reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului

Fumatul zilnic înregistrează în rândul băieţilor din România o prevalentă de 21,3%, iar în rândul fetelor, de 18,3%, fiind pentru ambele sexe peste mediile europene: 13,4% băieţi şi 11,5% fete. Studiul a mai arătat că aproximativ 23% dintre adolescenţi au fumat prima ţigară înainte să împlinească vârsta de 14 ani.

Tinând cont de aceste date, un program de interventie special conceput pentru adolesceti, care să aibă o putere mare de influentă asupra lor si să le modeleze comportamentul în directia dorită ar trebui sa contina urmatorii pasi:

 • informarea adolescentilor cu privire la efectele negative ale fumatului asupra sănătătii – atât a bolilor grave, care se dezvoltă într-un termen lung de timp, cât si a efectelor sale mai putin grave, dar vizibile mult mai devreme: gingivite, apariţia cariilor, voce răguşită, îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor;
 • dezvoltarea abilitătii de a spune “ NU” influentei negative a anturajului, acceptarea propriei individualităti;
 • incurajarea comunicării cu părintii, profesorii sau cu a oricărui adult competent despre problemele care îi frământă;
 • atentionarea părintilor si a cadrelor didactice cu privire la rolul lor în formarea adolescentilor;
 • schimbarea convingerilor eronate ale adolescentilor despre tutun: “fumatul te face atractiv”, “ fumatul te face independent si mai matur”, etc;
 • dezvoltarea unor comportamente alternative fumatului.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:

 • crește speranța de viață
 • scade riscul producerii unui infarct miocardic
 • scade riscul formării unei tumori cancerigene
 • un mod de viață mult mai sănătos
 • mai mulți bani în buzunar
Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com