Alegerea ochelarilor potriviți pentru protecție

0

Indiferent dacă este vară sau iarnă, cald sau frig, senin sau înnorat, suntem expuși la raze ultraviolete în fiecare zi. Dar, având în vedere că aceste raze sunt invizibile pentru ochiul uman, în majoritatea timpului nu realizăm gradul nostru de expunerea și efectele pe care acest lucru le are asupra corpului.

Razele ultraviolete numite și raze UV, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Razele Röntgen (= radiațiile X) au o lungime de undă și mai mică. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată cu razele ultraviolete, doar că ceva mai mare.

Lumina naturală de la soare conține printre altele, și raze ultraviolete, iar expunerea intensă la razele UV, fie naturale, fie artificiale, dăunează corpului omenesc.

O alegere corectă și conștientă ar fi să nu tratăm ochelarii de soare ca pe un simplu accesoriu la modă, ci să îi considerăm aliați în sănătatea oculară. Aceștia ne protejează de probleme grave precum cataracta, DMLV (degenerescența maculară) sau pterigionul.

Ochii au nevoie de protecție împotriva razelor nocive ale soarelui, fie ele directe ori sub formă de reflexii din zăpadă, din luciul apei sau din suprafețe lucioase, de aceea confortul ochilor trebuie asigurat pe tot parcursul anului. Tocmai din acest motiv este indicat să faci o alegere corectă atunci când îți achiziționezi o pereche de ochelari de soare.

Din fericire, există soluții pentru fiecare persoană în parte, așa că nu trebuie să te descurajezi dacă, de exemplu, ești deja purtător de ochelari de vedere la distanță.

Poți  înlocui ochelarii cu lentile de contact, deoarece acestea pot fi purtate cu ușurință împreună cu ochelarii de soare. Există lentile zilnice sau lunare, așa că poți alege ce ți se potrivește cel mai bine. Dacă ești deja purtător de lentile de contact, trebuie să știi că majoritatea lentilelor au inclus un filtru UV, însă acesta nu este suficient pentru a-ți proteja ochii în totalitate.

O altă variantă ar fi să investești în ochelari de soare cu dioptrii.

În cazul în care nu ești dispus să porți la tine și perechea de ochelari de vedere pentru momentele când te afli în interiorul clădirilor, există o soluție alternativă, și anume folosirea unui suport de tip „clip on” pe care se pot monta lentile de soare, sistem care se poate prinde și desprinde ușor de rama ta de vedere. Avantajul mare este că acesta ocupă foarte puțin loc și nu e nevoie de un al doilea toc de ochelari.

Așadar, când îți alegi ochelarii de soare, trebuie să ții cont de câțiva factori:

  • Ce stil de viață ai?Petreci un timp îndelungat afară sau petreci mai mult timp în interior?
  • Câte ore pe zi conduci?Dacă ești adesea pe stradă cu mașina sau îți plac plimbările cu barca, ia în considerare ochelarii cu lentile polarizare. Acest tip de prelucrare a lentilei reduce lumina puternică de pe luciul apei, lumina ce se reflectată din șosea sau cea provenită de la farurile mașinilor;
  • Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți?
  • Culoarea dorită a lentilelor(menționăm faptul că nuanțele de maro sunt cele mai odihnitoare și ajută cel mai mult în cazul cataractelor, când îmbunătățește contrastul imaginii);
  • Forma și dimensiunea ramei.

Să nu alegi ochelarii de soare comercializați la tarabe, întrucât aceștia nu conferă niciun tip de protecție, ba mai mult, îți pot răni ochii într-un mod ireversibil. În acest caz, lentilele sunt doar niște bucăți de plastic transparent care pot avea efect de lupă și pot amplifica razele solare. Lipsa prelucrărilor pentru a crea lentila curbată special pentru fiecare ramă duce la apariția dioptriilor reziduale în masa lentilei. Acest fenomen îl putem detecta când purtăm astfel de ochelari și avem impresia că pășim în gropi, iar după o perioadă apar durerile de cap.

Nu întotdeauna lentila cea mai închisă la culoare conferă cea mai mare protecție. O lentilă ca cea amintită te poate „ajuta” să nu mai strângi din ochi la lumină puternică, însă tocmai această strângere de ochi este un aspect foarte important și de ajutor, pentru că, dacă ții ochiul larg deschis, fără a avea protecția potrivită, lași de fapt să intre cantitatea maximă de radiații UV. Doar ochelari polarizați conferă protecția necesară.

Mai informații pe site-ul: OVISUS

Foto: Pixabay