Atelier medical internațional, în premieră, la Chișinău

0

Marți, 25 septembrie 2018, în Chișinău, timp de o zi, a avut loc Atelierul privind rezultatele pilotării Studiului de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antibioticelor în spitale. Specialiști din Norvegia, România și țara gazdă, Republica Moldova, au stat la aceeași masă și au făcut schimb de informații legate de tema mai sus menționată. Acest eveniment a reprezentat o premieră în țara vecină.

Mai mult de o sută de participanți, directori de spitale de stat și private din Republica Moldova, au participat la un atelier interactiv, ai cărui mediatori au fost reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Institutului de Sănătate Publică din Norvegia, Centrului de Control European al Bolilor (ECDC), Centrului Regional de Sănătate Publică, Iași. Specialiștii din Norvegia au prezentat concluziile lor, punând accent pe faptul că rezistența la antibiotice reprezintă o problemă de actualitate, care trebuie eradicată tocmai prin astfel de întâlniri și studii permanente în teren.

În alocuțiunea de deschidere, Nicolae Furtună, coordonatorul proiectului, a subliniat faptul că Republica Moldova, pentru realizarea studiului în spitale, s-a inspirat de la colegii de la București, fiind încurajat de lipsa barierelor lingvistice.

România a efectuat un studiu asemănător, ale cărui rezultate urmează a fi făcute publice până la sfârșitul anului. Mariana Dumbravă, specialist al Centrului Regional de Sănătate Publică Iași, a spus, în discursul de deschidere, că prin intermediul acestui eveniment poate fi împărtășită experiența, mai ales că tema abordată reprezintă o problemă de sănătate publică atât în România, cât și în Republica Moldova.

Moderatorul principal, Aliona Serbulenco, reprezentant al MSMPS din Chișinău, a spus că evenimentul medical internațional a fost organizat în baza Memorandumului de cooperare cu Institutul de Sănătate Publică din Oslo, Regatul Norvegiei.

Ana Paula, specialist OMS, a mărturisit că această întâlnire este o mare plăcere, mai ales că a revenit, cu drag, la Chișinău, beneficiind de sprijinul Guvernului Norvegiei, căruia i-a mulțumit și în discursul de deschidere: ” Mulțumesc Guvernului Norvegiei pentru suport. Infecțiile afectează orice țară, orice spital, dar știm cum să luptăm cu ele pentru a le înlătura”.

Tommy Karki, specialist la Centrul European de prevenire și Control a Bolilor (ECDC), aflat pentru prima dată în Republica Moldova, a spus că există astăzi instrumentele de a combate bolile, în toate țările europene.

Este important pentru noi toți și pentru viitor să știm ce antibiotice ”luptă” cu infecțiile și în care cazuri se manifestă rezistența la antibiotice. Această problemă afectează toate spitalele europene. Trebuie să fie înlăturate toate problemele, acesta fiind și scopul prezentului atelier.

Pe primul loc, ca măsuri imediate, se situează prevenția și controlul infecțiilor, după cum a subliniat în prima prezentare, Ana Paula. În acest sens, la nivel european există și un ghid de implementare a componentelor de îngrijire.

Din discuțiile libere s-a evidențiat faptul că în Norvegia, un astfel de studiu se efectuează, obligatoriu, anual, în fiecare spital. Nicolae Furtună, director adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică din Chișinău a subliniat că visul domniei sale este de a extinde studiul de la 4 spitale cât s-a efectuat în prezent, până la toate spitalele din toată republica: ”Este un vis care sper să se împlinească, să facem studiul în toate spitalele din Republica Moldova”.

Mariana Dumbravă, reprezentant al Institutului de Sănătate Publică din România, a prezentat, în același context, un scurt rezumat al Studiului național de prevalență de moment infecții asociate asistenței medicale și consumului de antibiotice (PPS).

Studiul atestă că infecțiile nosocomiale în România sunt o problemă de sănătate publică, subraportată, care prezintă costuri crescute. Un scop bine determinat l-a constituit furnizarea unui instrument standardizat necesar identificării țintelor necesare îmbunătățirii calității serviciilor și siguranței pacientului.

Rezultatele preliminare în România atestă că 59,7% dintre pacienții cu infecție nosocomială au fost de sex masculin. Grupele de vârstă cele mai afectate au fost cele peste 50 de ani.

Studiul a fost efectuat în 13 spitale din România, pe un eșantion de 4662 pacienți.

Printre rezultate preliminare se mai numără: constatarea faptul că există un consum de antiseptic pe bază de alcool sub media europeană (indicatorul fiind de 10 litri pe pat pe an), insuficiența personalului medical raportat la normativul existent pe specialități.

Un semnal de alarmă l-a reprezentat consumul de antibiotice incorect și excesiv pentru profilaxie. A fost evidențiată o politică defectuoasă de utilizare a antibioticelor prin protocoale preluate din alte regiuni geografice (altă epidemiologie a rezistenței la antibiotice), durata de administrare prelungită nejustificat (medicina defensivă), utilizarea fără motivare a antibioticelor disponibile în farmacia spitalului.

Pentru repararea tuturor situațiilor nedorite s-a propus revizuirea și optimizarea periodică a indicatorilor de evaluare a activității unităților sanitare, optimizarea auditului intern privind implementarea tehnicilor de spălare a mâinilor, în baza ghidului OMS, o pregătire profesională integrată, cu implicarea tuturor categoriilor de personal care au responsabilități în domeniu.

Studiul din România a fost de un real ajutor pentru specialiștii din țara vecină, R. Moldova, care au efectuat studiul în cinci spitale pilot.

Aici, specialiștii au recomandat implementarea unui sistem de supraveghere epidemiologică și control eficient al infecțiilor asociate asistenței medicale, necesar pentru asigurarea siguranței pacienților și sporirii calității actului medical.

Fortificarea eforturilor spitalicești, dar și externe instituției medicale, va ajuta omul din exterior și pacientul din interior.

                                                                                            Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: TATRAbis