Boala Alzhaimer poate fi prevenită?

0

Problemele de ordin psihologic debutează de la cel mai banal stres și pot fi remediate fiind nevoie de specialist sau nu. Dar când vorbim despre bolile psihice, aici numai tratamentele adecvate pot trata sau ține boala sub control. Indicat ar fi și în acest ultim caz să prevenim. Este mult mai simplu, la îndemână și accesibil, să prevenim decât să tratăm. Nemaivorbind de faptul că uneori este imposibil, mai ales în cazul bolnavilor de Alzhaimer.

Demența înseamnă pierderea capacității mentale și a funcțiilor intelectuale, incluzând accidentul vascular, tumorile cerebrale, traumatismul cranian, depresia severă, alcoolismul, abuzul de medicamente, unele deficiențe de vitamine și nu numai. În unele cazuri, depresia acută se poate confunda cu demența. O statistică de ultimă oră atestă că astăzi, boala Alzhaimer este cea mai frecventă cauză de demență la persoanele trecute de 50 de ani și una dintre primele 4-5 decese în USA. Costul este de peste 30 de miliarde de dolari anual. În fiecare an sunt mai mult de 350 mii de nou diagnosticați în fiecare an și numărul este într-o continuă creștere deoarece vârstnicii sunt din ce în ce mai mulți.

Persoana devine înceată, neîngrijită și confuză. Dificultățile produc furie și izbucniri emoționale de frustrare. Apare frecvent apatia, depresia, anxietatea, pierderea vioiciunii și chiar halucinația. Se recomandă supraveghere permanentă.

Cauza degenerării cerebrale face obiectul studiilor pe mai departe. Prevenție înseamnă un ritm de viață activ, a avea un hobby, o pasiune, a fi dedicat unei cauze, a ține mintea ocupată permanent, a citi, a învăța mereu ceva nou. Desigur că nu poate fi evitat accidentul vascular, predispoziția genetică, infecția posibilă cu un virus sau un proces autoimun, așa cum atestă studiile în domeniu. Prin antrenarea creierului dacă nu putem combate total, măcar putem întârzia apariția acestei boli pentru care un tratament exact încă nu a fost descoperit, chiar dacă se depun eforturi uriașe în acest sens.

                                                                           Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: www.pixabay.com