Cancerul mamar poate fi prevenit! Depistarea precoce salvează vieți!

0

Anual,  în luna octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății,  pentru a atrage atenția populației privind prevenirea acestei maladii.

Cancerul mamar, după cum atestă studiile de specialitate, este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor și la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob, la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute o altă femeie ajunge la  deces din această cauză, se arată într-un comunicat media.

În  Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual. Este îngrijorător faptul că, acest numărul acestora este în creștere, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie este de 50 ani.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în  fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie, subliniază aceeași sursă. Femeilor  peste 35 de ani le este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și IMSP Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie a.c., vor desfășura o serie de activități de informare a populației, la nivel național, printre care se numără următoarele:

  • în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi  va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control.
  • consultații gratuite oferite de medicii mamologi, în perioada 8-12 octombrie, în mun. Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat UTA Găgăuzia, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în  cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani. Orarul consultațiilor are loc în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00- 14.00.
  • În cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și  şedinţe informative, iar în cadrul instituțiilor medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și seminare.

Pentru informarea și conștientizarea importanței prevenirii cancerului  mamar, prin auto-examinare și control medical anual, clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău va fi iluminată în roz, timp de o lună, ca semn al luptei împotriva cancerului la sân.

           Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: MSMPS