Cancerul s-a transformat în una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică

0

Cancerul s-a transformat, în ultimii ani,  în una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, toate statele lumii fiind afectate. Diana Păun, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, spune că în cazul României statisticile “sunt îngrijorătoare”.

Cancerul (…) reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care se confruntă toate statele lumii şi pentru lupta împotriva căruia îşi unesc forţele. Din nefericire, statisticile pentru ţara noastră (…) sunt îngrijorătoare. Cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar şi cancerul de sân. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa cancerului de col uterin este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene în România, iar mortalitatea datorată acestui tip de de cancer este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene“, a declarat Diana Păun.

Expertul atrage atenția că “anii care urmează se vor afla sub auspiciile unei schimbări de paradigmă, o schimbare care presupune trecerea de la medicina tradiţională, care tratează efectele, la medicina modernă, personalizată, care are în centrul preocupărilor identificarea şi tratarea cauzei (…) Progresul înregistrat în medicina oncologică, inclusiv în domeniul imunoterapiei, contribuie la diminuarea ratei de deces prin cancer şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului”.

Diana Păun punctează că ţara noastră trebuie să se ralieze reţelelor europene şi mondiale, pentru ca profesioniştii români să aibă acces la cele mai recente rezultate înregistrate în medicina oncologică şi pentru a oferi pacientului român tratamente moderne.

Cercetarea este şansa pe care România o are prin potenţialul uman deosebit pe care îl deţine (…) Avem nevoie de un cadru de reglementare predictibil, avem nevoie de un management profesionist, de o finanţare adecvată, avem nevoie de un angajament solid şi de colaborarea tuturor celor responsabili. În domeniul oncologiei, (…) beneficiile sunt enorme în rândul pacientului şi încep de la reducerea numărului de persoane diagnosticate cu cancer până la creşterea ratei de supravieţuire. (…) Imunoterapia este tendinţa la nivel mondial în acest sector şi trebuie şi noi să găsim pârghiile pentru a ne ralia acestui trend“, a mai arătat Diana Păun.

Sursa: Ordinea Zilei
Foto: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România