Cât de gras/grasă sunteți?

0

Limita superioară a procentului de grăsime considerat sănătos este de 20-25% pentru bărbați și 25-30% pentru femei. Un procent mai ridicat este considerat nesănătos.

Bărbații mai atletici au sub 15% grăsime. Maratoniștii pot avea până la 3%. Femeile care slăbesc prea mult pot dezvolta simptome de insuficiență estrogenică, ajungând până la osteoporoză, spun nutriționiștii.

Procentajul de grăsime poate fi evaluat de medicul nutriționist, medicul de medicină generală, asistenta medicală sau medicul chirurg estetician.

Restricția de sare poate fi eficientă, dar nu în toate cazurile. Consultarea medicului este esențială. Controlul stresului ajută frecvent. Yoga, meditația și sportul ajută la relaxare și determină scăderea tensiunii arteriale.

Este important să ne controlăm periodic greutatea. Orice surplus de grăsime creează probleme nu numai în organism, dar și din punct de vedere estetic.

Și să nu uităm că oamenii supraponderali sunt mult mai predispuși decât alții să facă diabet, HTA, să dezvolte boala coronariană, litiaza vezicii biliare și altele. Stocarea excesivă de energie sub formă de grăsime predispune oamenii la boli serioase, de aceea specialiștii consideră astăzi că obezitatea este de fapt o boală. Există însă voci care cred că aceasta nu este altceva decât o tulburare a metabolismului sau moștenire genetică. Indiferent ce ar fi, cu toții suntem de acord că este o problemă.

Obezitatea agravează durerile de spate, artrozele și determină diferite probleme de sănătate. Cauza directă a obezității este aportul de calorii peste posibilitățile de consum ale organismului. Echilibru alimentar este soluția. Tot ceea ce este în exces dăunează.

                                                                                     Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: www.pixabay.com