Criza de personal din Sănătate distruge vieți

0

Criza de personal din Sănătate distruge atât viețile pacienților, cât și pe cele ale cadrelor medicale, transformându-se într-o problemă națională, pe care autoritățile nu sunt capabile să o soluționeze. De foarte mulți ani se discută despre faptul că trebuie luate măsuri pentru rezolvarea ei, dar nu se face nimic în acest sens.

Săptămâna aceasta, ministerul Sorina Pintea a anunțat că are în plan schimbarea politicii de resurse umane din Sănătate. Oficialul guvernamental este de părere că deficitul de medici din spitalele mai mici poate fi acoperit prin regândirea concursului de rezidenţiat. “Este nevoie de o schimbare a politicii de resurse umane şi în mod special o regândire a concursului de rezidenţiat. Trebuie să scoatem la concurs locuri şi posturi pentru specialităţile deficitare. Am în vedere noi măsuri care să vină în sprijinul unităţilor medicale, pentru reducerea deficitului de personal“, a explicat Sorina Pintea.

Din păcate, nu doar spitalele mici se confruntă cu lipsa de personal. De exemplu, spitalele de urgență din întreaga țară nu pot face față afluxului de pacienți din cauza faptului că au prea puțini medici. Un medic alături de o asistentă sau două trebuie să se ocupe zilnic de câteva sute de urgențe.Astfel că angajații din Sănătate au ajuns să muncească cu mult peste programul normal de lucru pentru a suplini lipsa cadrelor sanitare.

Statisticile arată că sute de posturi sunt libere în aceste unități medicale. Chiar dacă periodic sunt organizate concursuri pentru ocuparea lor, candidații lipsesc, mulți dintre cei care au o diplomă de medic sau asistentă preferând să plece să lucreze în străinătate, acolo unde munca le este valorizată cu adevărat.

Epuizarea cadrelor medicale și lipsa de personal afectează grav sistemul sanitar din țara noastră. Atât medicii, cât și asistentele care lucrează în sistem au obligația de a prelua mai multe atribuții, iar acest fapt generează în timp epuizare sau burn-out. Profesioniștii care activează în acest domeniu nu mai au timp de relaxare, nu se mai pot ocupa de familii. Aglomerarea programului îi face pe mulți să renunțe la job, realizând faptul că le este pusă în pericol viața, iar satisfacțiile pe care le obțin în urma muncii lor sunt mult prea mici în comparație cu ceea ce trebuie să sacrifice.

În plus, zilnic programele de știri prezintă materiale care  fac trimitere la tot felul de erori medicale. În goana după senzațional, jurnaliștii care prezintă realizează aceste reportaje uită să analizeze contextul în care s-a produs eroarea medicală.

Cadrele medicale lucrează sub presiunea timpului și astfel de erori sunt extrem de greu de evitat. Atunci când trebuie să consulți 300 de pacienți într-o zi este inevitabil să nu greșești. E drept că sunt și situații în care există lipsă de interes din partea unor medici, dar nu toate cazurile sunt la fel, iar presiunea timpului își spune cuvântul.

Stresul în care lucrează cadrele medicale are drept consecință uneori anumite reacții nu tocmai plăcute din partea acestora în relația cu pacienții. Nici relațiile cu colegii nu sunt tocmai bune, fiind cunoscut faptul că în spitale există permanent stără de tensiune și neînțelegeri între angajați.

În plus, lipsa personalului se vede foarte clar nivelul calității îngrijirii medicale. “Aruncați” de la un bolnav la altul, medicii ajung să piardă din vedere anumite aspecte importante, de aici rezultând o serie de probleme.

Sănătatea din România traversează cea mai gravă criză de personal din ultimii ani, iar dacă nu se vor lua urgent măsuri pentru rezolvarea ei , există riscul unui colaps peste care cu greu vom putea trece.

Sursa: Ordinea Zilei
Foto:Pixabay.com