Cum ne ferim de gripă

0

Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei.Potrivit experților din Ministerul Sănătății, la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate.

Sfaturi utile pentru a evita îmbolnăvirile

  •  Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .
  • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

  •  La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
  • În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
  • Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

Racelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com