Există vaccin pentru scarlatină? Când apare și cum se manifestă?

… dr. Constantin Pasecinic

Nu există vaccin. Prevenția se realizează prin evitarea aglomerațiilor, respectarea igienei prin intensificarea măsurilor, păstrarea unei imunități bune, mai ales în perioada de trecere rece-cald, primăvara și toamna. Importantă este identificarea streptococului și aplicarea tratamentului imediat la persoanele care au intrat în contact cu un astfel de bolnav. Infecția, pentru că despre ea este vorba, se dezvoltă pornind de la un focar purulent, de cele mai multe ori având localizare faring-amigdaliană, angina. Transmiterea se face prin intermediul particulelor de salivă eliberate de o persoană infectată. Contaminarea mai poate avea loc prin obiecte, alimente care au intrat în contact cu bacteria rspectivă. În ceea ce privește debutul semnele sunt următoarele: debut brusc, cu febră înaltă (39 grade C),  după o perioadă de incubație de 4-6 zile. Zona principală afectată – orofaringele. Alte simptome: dureri de cap, în gât, stări de vomă și o alterare generală a stării de sănătate. Tratament cu antibiotic injectabil. Anunțarea imediată a medicului de familie, specialistului dermatolog. Preferabil la telefon sau invitarea acasă, pentru a evita contaminarea altor persoane sănătoase, la policlinică sau spital.

Dermatologie

… cu dr. Stela Croitoru, medic dermatolog

  • Despre eczemă

Eczema se caracterizează prin inflamarea pielii, înroșirea și uscarea ei, precum și declanșarea pruritului. Motivul poate fi stresul, agenții iritanți (săpunuri, detergenți etc.), alergenii sau schimbările climatice, cu factorii favorizanți ai eczemelor. La adulti, eczema apare de obicei la nivelul coatelor și mâinilor (în palme) sau la nivelul încheieturilor. Tratamentul se realizează prin administrarea de medicamente orale, tratament injectabil, aplicarea de loțiuni sau crème speciale ce se găsesc astăzi în farmacii. Ar fi bine de solicitat consultația specialistului pentru depistarea cauzei, stabilirea unui diagnostic exact, dar și pentru a urma ulterior un tratament oportun.

  • Dermatita atopică

… cu dr. Constantin Pasecinic, medic dermatolog

Apare cel mai des la persoanele cu pielea albă. Acestea sunt predispuse la dermatita atopică sau la fel de fel de alergii. Dermatita atopică este tot o eczemă numai că reprezintă o afecțiune cronică de lungă durată care afectează pielea. Se manifestă din copilărie. Mulți copii intră în remisie definitivă când mai cresc. Ea nu este contagioasă. Trebuie să vă adresați neapărat medicului dermatolog sau pediatru imediat ce vedeți orice pată roz sau roșiatică pe corpul copilului. Se tratează local cu unguente speciale. Alte tratamente numai sub directa îndrumare a medicului.