Eveniment medical: Școala de iarnă în chirurgie estetică

0

La jumătatea lunii februarie, într-o zonă deosebit de pitorească din România, în apropierea lacului Vidraru, a avut loc Școala de iarnă în chirurgie estetică, eveniment care a reunit renumiți medici specialiști din România și din străinătate.

Motivația de a porni la organizarea unui astfel de moment unic, în perioada 15-16 februarie a.c., a reprezentat-o dorința Societății Române de Chirurgie Estetică (SRCE) de a continua activitățile educaționale de chirurgie estetică pentru tinerii viitori specialiști și rezidenții din această specialitate.

Noțiuni teoretice și prezentări video

Tematica școlii a fost extrem de generoasă, de la noțiuni inițiale teoretice până la prezentări deosebit de complexe video. S-au abordat principalele subiecte de interes în chirurgia estetică: augmentarea mamară, mastopexii și mamoreducții, chirurgia conturului corporal, rinoplastii ș.a. Prelegerile au fost susținute de chirurgi experimentați din România, care au prezentat cazuri deosebite, având loc discuții interactive pe marginea acestora.

Cursuri hand on

Noutatea acestei Școli de iarnă este reprezentată de ideea de a oferi participanților și oportunitatea unor cursuri hand on, cu condiția ca aceștia să fie membri SRCE, rezidenți de an mai mare sau tineri specialiști. Acestea urmează să aibă loc în clinicile private cu care colaborează speakerii Școlii de iarnă. Intervențiile chirurgicale de tipul hand on vor fi cele prezentate teoretic în cadrul Școlii de iarnă.

Cursurile se vor desfășura într-un interval de maximum două luni, după derularea evenimentului, în mai multe orașe, pentru a putea fi mai ușor abordabil pentru doritorii din toată țara. Este o idee nouă, care sperăm că va avea un mare impact”, a spus dr. Carmen Giuglea, președinte SRCE.

Tematica variată

În prima zi a școlii a fost abordat subiectul de mare actualitate – augmentarea mamară, cu două viziuni diferite. Radu Ionescu a prezentat lucrarea ”Augmentarea mamară: noutăți, tendințe, strategii”, iar Horia Sicolvan s-a oprit la tema ”Augmentarea mamară. Cum și de ce?”  Nu a fost omis subiectul mastopexiei, abordat de Ovidiu Ivan, prin ”Tehnici de mastopexie în modelarea sânului”, precum și de colegul său, Dragoș Zamfirescu, aflat ”În căutarea celei mai bune metode de mastopexie”. Carmen Giuglea, medic specialist, președintele SRCE, a prezentat lucrarea ”Ginecomastia”, un alt tip de intervenție chirurgicală din ce în ce mai solicitată în societatea noastră de astăzi.

Alte subiecte abordate au fost legate, de asemenea, de reconstrucția mamară, ”Noutăți în chirurgia estetică a plastiilor mamare, standard și regenerativă: reducere, mastopexie, augmentare, reconstrucție”, subiect deosebit de interesant prezentat de Dana Jianu.

Nu a fost trecut cu vederea subiectul rinoplastiei, descris de dr. Nicolae Antohi, prin prezentarea unei tehnici proprii operatorii. S-a vorbit pe larg despre liftingul facial. Dr. Dan Mircea Enescu a făcut referire la ”Chirurgia estetică la copii”, prin prezentarea acestui aspect mai puțin abordat inclusiv în lucrările de specialitate.

Concluzii

Consultantul nostru de specialitate, prezent la eveniment, dr. Viorel Cotea, medic chirurg estetician, a spus că ”evenimentul a oferit oportunitatea de a se reuni toți specialiștii de renume în același loc, alături de viitoarea generație, de mâine, care face pași mici, dar de perspectivă”.

Toți cei prezenți au primit diplome. Evenimentul a fost unic prin tematica abordată, dar și prin prezentarea elementului nou respectiv cursurile hands on.

                                                                                     Ligia Beatrice Vasilescu