Existența, dar și inexistența conflictelor este o problemă

0

Ni se întâmplă să ne certam. Evident, toți am avut parte de conflicte de diverse genuri, pe care mai târziu ne-am gândit dacă le-am gestionat corect sau nu. O opinie contrară a tot ceea ce se spune de obicei este că și lipsa conflictelor este o problemă.

,,Lipsa conflictelor este un semn de sănătate precară. Dacă toată lumea se iubește, înseamnă că ceva nu este în regulă “, a declarat faimosul conflictolog, autorul cărți ,,Conducerea prin conflict’’, Mark Gerson.

Conflictul este cea mai acută modalitate de a rezolva contradicții semnificative, o caracteristică normală a psihismului o condiţie a dezvoltării şi autodepăşirii. Conflictuând suntem într-un mod mai deschiși sau, dimpotrivă, acționăm într-un mod imperceptibil față de ceilalți, ne opunem adversarului și experimentăm emoțiile negative.

Mark Gerson, în cartea sa, identifică două tipuri de conflicte principale:

 • fierbinte –atunci când oamenii își exprimă în mod deschis emoțiile negative (strigă, înjură, argumentează).
 • rece – tipologia dată relevă emoțiile negative care sunt suprimate și observăm tăcerea tensionată, precum și stresul ascuns. Unii conflictologi întitulează acest proces ca fiind pre-conflict de stat.

Deseori în companii predomină oameni care se tem să manifeste în mod deschis emoțiile negative, deoarece, în caz contrar, își pot pierde locul de muncă. Liderii neexperimentați acceptă și primesc acest lucru ca lipsa de conflict și în concluzie, nu întreprind nimic, iar finalul poate deveni unul nefavorabil. De aceea, trebuie să monitorizați în permanență mediul unde lucrați, să verificați care este atmosfera din interior. Aceasta este cea mai mare măiestrie a unui lider, care în viața de zi cu zi aduce mari beneficii.

Mark Gerzon avertizează, că orice conflict neprelucrat duce la consecințe devastatoare. Este important să nu blocăm dezvoltarea contradicției, ci să tindem să o rezolvăm. Deci, pentru a nu fi prea rece sau prea fierbinte conflictul, trebuie să identificăm corect, la timpul potrivit contradicțiile și să le rezolvăm. Atâta timp cât există o contradicție, conflictul nu va dispărea nicăieri. Periodic, lupta se poate estompa, dar aceasta este doar o respirație înainte de furtună – conflictul va deveni din nou agravat. Trebuie de remarcat faptul, că identificarea contradicțiilor este o artă întreagă, cel mai adesea ele nu stau la suprafață, iar uneori sunt doar niște imaginații.

Pe scurt, câteva dintre strategiile de bază prin care rezolvăm conflictele:

 • Rivalitatea – o parte impune celeilalte părți soluția preferată.
 • Cooperarea – părțile caută o soluție reciproc avantajoasă.
 • De compromis – părțile cedează unul pentru celălalt în ceva principial și important pentru ei înșiși.
 • Dispozitiv – una dintre părți își reduce aspirațiile și acceptă poziția adversarului.
 • Evitarea – una din părți nu întreprinde nimic pentru a rezolva conflictul.

Orice conflict presupune folosirea mai multor strategii, dar una dintre ele, de regulă, domină.

 • 90% – rivalitatea, cea mai comună și cea mai ineficientă.
 • 2-3% – cooperarea, cel mai puțin utilizată, dar în același timp cea mai optimă în aproape toate cazurile.
 • Compromisul poate fi eficient, doar dacă conflictul este de termen lung.
 • Dispozitivul este justificat doar într-o singură situație, atunci când adversarul are dreptate.

În faza post-conflict, indiferent cum a fost rezolvat, rămân emoţii şi stări, cel mai adesea anxietate, suferinţă şi furie, care au consecinţe negative asupra persoanei respective, dar şi asupra relaţiei cu celălalt. În acest context, comunicarea sinceră și eficientă devine instrumentul cheie de găsire a unor soluții.

O societate fără conflicte pare a fi o societate perfectă, utopică. Și așa cum noi suntem ființe sociale, în codul nostru genetic este prescris, că modul de conviețuire presupune diferențe de opinie și de preferințe. Indiferent de aceste aspect, ar fi bine să nu uităm că ,secretul și farmecul vieții noastre nu stau în lipsa unui conflict, ci în hotărârea și priceperea noastră de a-l rezolva, precizează Anton Semjonowitsch Makarenko.

Stelly Rusnac

            Foto: tophollywoodactingcoach.com