FetalMed, o afacere de familie din suflet cu suflet, pentru viitoarele mame

0

Astăzi, în Republica Moldova există o multitudine de clinici destinate viitoarelor mame, unde sănătatea femeii gravide şi fătului sunt în centrul atenției. Cabinetul Medical de Obstetrică şi Ginecologie ,,FETALMED” este printre primele centre din Republica Moldova cu experiențe terapeutice în domeniul medicinii fetale. Echipa medicală este coordonată de specialistul Tatiana Revencu, medic obstetrician ginecolog cu competențe în Ecografia Ginecologică și Medicina Fetală. Ion Revencu este directorul care se ocupă de restul activităților conexe. Și deși fondatorii acestui centru sunt soț și soție, la serviciu cei doi respectă cu strictețe regulamentul în care zilnic sunt valorificate valorile și principiile etice morale și deontologice, precum respectul față de pacienți, profesionalismul, dedicarea, discreția și compasiunea.

Ion Revencu ne-a dezvăluit mai multe din ”experiența aventuroasă”, așa cum domnia sa însuși descrie începutul și evoluția, până astăzi inclusiv, a Cabinetului Medical ,,FETALMED”.

Pentru început, câteva cuvinte despre cum ați ales această meserie în domeniul medicinii?

Eu de profesie nu sunt medic, sunt jurist. Am absolvit Academia de Poliție și am lucrat în acest domeniu timp de doi ani. Până la un moment dat, când am realizat că meseria respectivă nu este ceea ce mi-am dorit. Așa am început să lucrez pentru mine în calitate de jurist la mai multe companii și asociații, ca ulterior, cu ajutorul Domnului să ajung și peste hotarele țării, să revin acasă și pentru o perioadă  să mă implic în afaceri imobiliare și comerț.

Pot spune că de felul meu sunt mai capricios deoarece nu accept să fac ceea ce face mulțimea. În gândul meu mereu a stat ideea de a crea o afacere proprie, pentru familie și mi-am zis că trebuie ceva de inventat, specific, ce vine din suflet.

După ce soția mea, Tatiana Revencu, a absolvit catedra obstetrică-ginecologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu’’, a lucrat ca asistent și lector Universitar la catedra. Ulterior a aplicat la o supraspecializare în medicina materno-fetală și evaluarea malformațiilor fetale peste hotare și anume la Fellowship King’s College University Hospital Londra, Marea Britanie, unde a fost acceptată și atestată FMF (anomalii fetale, Doppler și evaluarea cervicala). În total Tatiana Revencu a acumulat experiență în domeniul obstetrică-ginecologie peste 13 ani, înainte de a dechide cabinetul FetalMed.

Pentru început, nu am luat totul în serios, dar apoi, am început să mă interesez oare ce va studia domeniul medicinii fetale? Ce presupune ultrasonografia, ultraimagistica, procesul de concepere a sarcinii și până la nașterea fătului, monitorizarea dezvoltării fătului. Din acel moment, mi-a sclipit o idee. Și m-am întrebat, de ce să nu beneficieze și Republica Moldova de servicii calitative și frumoase, ceea ce peste hotare deja exista de ani buni.

Să înțeleg că soția dumneavoastră a fost persoana care v-a inspirat să înființați Cabinetul Medical de Obstetrică şi Ginecologie ,,FETALMED” ?

Mai mult sau mai puțin, DA! În Tatiana am văzut specialistul principal în acest domeniu, este o fire corectă și atentă. Am fost sigur că prin cunoștințele absorbite de peste hotare le vom putea implementa și dezvolta la noi în țară.

Ați întâlnit dificultăți la deschiderea acestui cabinet medical?

Evident că au fost și astfel de momente, de aceea pentru început am investigat care sunt cerințele pe piața din Republica Moldova și am constatat că la noi nu sunt specialiști în domeniul medicinii materno-fetală și evaluare a malformațiilor fetale la Fellowship King’s College University Hospital. Ne întrebam chiar deseori ,,oare piața R. Moldovei are nevoie de astfel de servicii?’’ Conștientizez că peste tot este concurență mare, iar dacă piața nu cere sau nu are capacitate de plată, atunci știu că șansele se reduc la zero, chiar dacă serviciile sunt super calitative.

Mai greu ne-a fost cu alegerea locației, care joacă un rol destul de important și a personalului, dar mulțumim pentru că, într-un final, am trecut peste toate cu bine. Personal consider că indiferent de domeniu trebuie să fii gospodar, să oferi tot ceea ce este mai bun de la tine, ca ulterior să obții satisfacții. Important este să realizăm lucruri frumoase și nu pentru că așa trebuie sau pentru bani, dar trebuie să vină totul din suflet.

Nu ne-am oprit aici, după finisarea studiilor am revenit în țară, am început să aplicăm la niște proiecte de stat implementate cu ajutorul diferitor asociații obștești așa cum este ”Odimul”, unde am obținut un grant, o finanțare ceea ce ne-a ajutat să perfecționăm și mai bine afacerea concepută, inclusiv am trecut mai multe cursuri cu referire la business și administrare. Astfel, actualmente rolul meu este de preocuparea problemelor legate de administrare, iar la capitolul medicină doamna Tatiana coordonează tot.

De câți ani lucrează Cabinetul Medical ,,FETALMED”?

Avem deja un termen de 3 ani de când am început activitatea.

În 2014, am înființat centrul, dar am început să activăm din 2015. În februarie, început de martie,  anul 2015, am avut primul client, era un pacient care de mult timp se consulta la medicul Tatiana Revencu, dar pe atunci a beneficiat de prima reducere, iar pentru noi primii bani veniți în casă era un moment de sărbătoare.

Logoul este unul deosebit, cui ii aparține ideea?

Soția a adus această idee de peste hotare, ulterior l-am modificat și l-am perfecționat.

Ce semnificație poartă numele “FETALMED”?

Inima, copilul, mama se încadrează perfect, consider eu, în denumirea FetalMed.

Când am mers la camera de înregistrare aveam pregătite 4 denumiri, dar spontan mi-a venit cu totul altă denumire, ceea ce am simțit că este pentru noi.

Medicina fetală cuprinde mai mult decât obstetrica, este o ramură amplă. Noțiunea de  fetal pe piață este puțin utilizată, noi suntem cei care printre primii am folosit și am implementat acest concept în țară și ne conducem după protocoalele Fetal Medicine Foundation.

Renumitul doctor în știință Kypros Nicolaides, actualmente directorul la King’s College University a investit sume enorme de bani doar pentru a ajunge la niște concluzii care au contribuit la crearea protocolului. Îl aplicăm cu încredere în formularea concluziilor corecte pentru  evaluarea atentă a pacienților.

Iar cel mai interesant, Kypros Nicolaides este cel care selectează concurenții, tot el a ales-o pe soția mea. Criteriul de selecție este unul neobișnuit, spre exemplu dacă era un doritor de a deveni doctor și era gras, el pur și simplu nu-i accepta cererea. ,,Ce înseamnă a fi doctor gras?’’ Rezultă că nu există respect față de propria persoană și, ulterior, profesie.

Prin ce anume Cabinetul Medical ,,FETALMED” se deosebește de celelalte centre medicale?

Oferim soluţii medicale complete pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării de sănătate a fiecărei persoane care apelează la serviciile noastre. În cadrul centrului se regăsesc astăzi trei departamente:

  • Ginecologie
  • Medicină fetală
  • Probleme de infertilitate

Toate departamentele funcționează după un program din cadrul protocolului și conferă o evaluare de până la 96%  la sută exactitate despre starea fătului, depistarea anomaliilor genetice, malformațiilor congenital fetale, suferința fetală din diverse cauze – materne, placentare.

De asemenea, în cadrul Medicinii Fetale se execută consultațiile de screening, acestea au ca scop identificarea unui grup restrâns de femei gravide care prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme legate de sarcină (anomalii fetale sau stări patologice materne induse de sarcină). Realizăm trei astfel de examinări de screening pentru toate gravidele indiferent de vârsta, rasă, patologie asociată:

  • În primul trimestru (la 11-13+6 săptămâni)
  • În trimestrul al doilea (la 20-22 săptămâni)
  • În trimestrul al treilea (la 32-34 săptămâni)

Care este numărul total al embrionilor concepuți până acum, prin metoda fertilizării în vitro?

Numărul este în creștere, colaborând și cu Medicina Reproductivă în cadrul Centrului Medical Omini Clinic, Iaşi, Romania deocamdată avem peste 30 paciente care au rămas însărcinate. Primim și mulțumiri, avem o doamna care periodic ne expediază fotografii cu copilașul.

Credeți că și copii dumneavoastră vor păși pe urmele părinților?

Avem o singură fată, pe nume Dana, are 18 ani. Ne-am dorit mai mulți copii, dar nu am reușit, de aceea am decis să ii ajutăm pe ceilalți să își îndeplinească dorințele la acest capitol.

Cum reușiți să educați oamenii referitor la sănătatea reproductivă?

Tatiana Revencu este foarte modestă, dar spun cu mândrie că ii reușește excelent. Deseori se întâmplă să vină pacienți disperați, indispuși, dar când ies din cabinetul soției acești oameni radiază, zâmbesc, este foarte plăcut.

Secretul unei afaceri, în afară de factorii economici financiari, are la bază omenia, simplitatea, firescul. Trebuie doar să oferi tot ceea ce este mai bun de la sine, pentru că oamenii din jur simt totul.

Ce planuri profesionale de viitor aveți?

Să ne extindem activitatea, în special în domeniul fertilizării, care din păcate devine o problemă tot mai accentuată.

Noi am dori să mai instruim pe cineva așa cum actualmente este un singur specialist Tatiana Revencu. Suntem pregătiți chiar și gratuit să instruim pe cineva doar că nu prea sunt cu inițiativă.

Ce mesaj doriți să le transmiteți cititorilor prin intermediul nostru?

Îndemn pe toți să realizeze ceea ce vine din suflet, să nu aibă frică, să fie unici, să nu copieze ceea ce face vecinul, care își realizează visul pas cu pas, cu multă dăruire de sine, pentru a nu lucra doar pe considerentul banilor sau pentru a demonstra ceea ce de fapt nu îi reprezintă.

Dacă ar funcționa simplitatea despre care vorbește Ion Revencu, în toate domeniile, noi toți am trăi în armonie!

                                                                  Interviu și foto: Stelly Rusnac