Hepatita poate fi prevenită și tratată!

0
57

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova impulsionează eforturile de punere în aplicare a Strategiei globale de sănătate de luptă împotriva hepatitei. Specialiștii în domeniu și mass-media sunt de părere că hepatita poate fi prevenită și tratată.

Sâmbătă, 28 iulie 2018,  a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei atât  la nivel internațional cât și național cu sloganul „Testează, Tratează  Hepatita”. Această zi, a servit a fi o bună oportunitate de organizare a activităților de informare a populației privind pericolul generat de hepatite și riscul de infectare, de creștere a ratei de depistare a infecțiilor virale hepatice, inclusiv prin îndemnarea populației de a se testa pentru a cunoaște statutul și a se adresa pentru tratament.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Există 5 tipuri de hepatită – A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.).

  • Hepatita A, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire.
  • Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii.
  • Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infectat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.
  • În cazul HVC, organismul nu este capabil să lupte singur împotriva infecţiei, aceasta devenind cronică, iar bolnavii pot ajunge adesea la ciroză şi cancer hepatic, forma de cancer care produce cel mai mare număr de decese cu excepţia celui pulmonar.
  • Virusul hepatitei E se transmite de regulă prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Republica Moldova dispune de un program de tratament gratuit al hepatitei astfel, potrivit Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova din noiembrie 2016 – mai 2018 au fost tratate 11 197 persoane infectate de hepatita B,  C și D iar alți 2 153 de pacienți continuă tratamentul antiviral. Menționăm că alte peste 2000 de persoane urmează să inițieze tratamentul.

Maria Zaharia din Capitală a fost diagnosticată, acum, 10 ani cu hepatita virală C. Femeia este printre primii beneficiari de tratament gratuit cu antivirale, oferit de Ministerul Sănătăţii.

,,De atunci, a început o nouă viață!!!, mărturisi-se pacienta Maria Zaharia,în luna aprilie se împlinește un an de când aceasta și-a încheiat tratamentul.

O altă poveste de acum trei ani a lui Tudor Dunas, a fost diagnosticat cu hepatita C. El recunoaşte că s-a adresat târziu medicului. Din această cauză, bărbatul are acum nevoie de un tratament mai complex.

M-am adresat, de sigur, târziu, atunci când am văzut că deja sunt nişte simptome care nu mă aranjează pe mine, sunt destule informaţii, numai că noi rămânem cu mentalitatea cea veche“, a declarat pacientul, Tudor Dunas.

Eradicarea hepatitei virale este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare şi tratament.

Tratamentul este accesibil pentru  toți pacienții din toate raioanele și municipiile republicii. Pentru a beneficia de tratament antiviral, bolnavii trebuie să meargă la medicul infecţionist din raion şi să facă toate investigaţiile necesare. Rezultatele examinărilor medicale sunt expediate Ministerului Sănătăţii. Ulterior, pacienții primesc medicamentele necesare.

Ținem să precizăm, că Programul Naţional de combatere a hepatitelor va derula până în anul 2021, iar Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale şi-a propus să trateze în acest timp peste 43 de mii de persoane care astăzi suferă de hepatitele B, C şi D.

Analiza de determinare a gradului de fibroză în hepatită va fi acoperită de poliţa de asigurare, începând cu luna septembrie 2018. În rezultat, toate cele trei analize necesare pentru dosar vor fi gratuite.

Deşi indicele morbidităţii în Republica Moldova prin hepatita virală B acută s-a redus de la 15,88 la 100 mii populaţie în anul 2001 până la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 3,39 până la 1,32, prin hepatita virală D – de la 1,47 până la 0,07.Aceste date depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20 60% comparativ cu Europa şi CSI, cifrele sunt destul de mari.

Medicului american Baruch Samuel Blumberg, (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel a identificat virusul hepatitei B şi, ulterior, a dezvoltat testul de diagnosticare şi vaccinul împotriva acestei boli Tags. Așa, ziua de 28 iulie a fost desemnată Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei.

 Stelly Rusnac

Foto: www.pravmir.ru