În R. Moldova a apărut un focar multiplu cu suspectare la rujeolă

0

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspectare la rujeolă, cu implicarea a 20 de copii, dintre care doar 3 dintre ei au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejați de această infecţie.

Se presupune că acești copii au contactat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care își desfășura activitatea fără coordonarea cu autoritățile competente.

Persoana care este suspectată că a fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a luat contact cu alte persoane bolnave de rujeolă.

Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia, alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjunctivită, rinoree, tuse uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. În prezent, copiii se află sub supravegherea medicului specialist infecțioase și beneficiază de tratament corespunzător.

Cauza refuzului de vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

În acest context, reprezentanții MSMPS atenționează că această situație este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare. Iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează de a contacta această boală contagioasă, se arată într-un comunicat media.

Rețineți! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase rămâne vaccinarea, sunt de părere, în unanimitate, toți specialiștii.

                                                                           Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: www.pixabay.com