Jumătate din populația lumii nu beneficiază de servicii esenţiale de sănătate

0

Jumătate din populația lumii nu beneficiază de servicii esenţiale de sănătate. Accesul oamenilor la tratamente medicale reprezintă o mare problem pentru întreaga omenire.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) relevă faptul că peste 100 de milioane de persoane sunt ameninţate de riscul sărăciei extreme, acestea trăind cu 1,90 de dolari sau mai puţin pe zi în urma cheltuielilor ocazionate de serviciile medicale. Mai mult, aproximativ 800 de milioane de persoane – aproape 12% din populaţia lumii – plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază.

În acelaşi timp, ”economia sănătăţii” creşte într-un ritm mai rapid decât economia globală. În 2015, la nivel mondial s-au cheltuit 7,3 trilioane de dolari pentru sănătate, reprezentând aproape 10% din PIB-ul mondial. Între anii 2000 şi 2015, rata de creştere anuală a cheltuielilor pentru sănătate a fost de 4%, în timp ce rata creşterii economice a fost de 2,8%.

Finanţarea publică internă este sursa principală pentru a realiza acoperirea universală cu serviciile de sănătate. În ţările cu venituri ridicate, finanţarea guvernamentală internă ponderea cheltuielilor curente pentru sănătate a crescut de la 66% la 70%, iar în ţările cu venituri medii aceasta a ajuns de la 48% la 51%. Însă, în ţările cu venituri reduse, cota a scăzut de la 30 la 22%.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, reprezentanții OMS fac un apel către toţi liderii mondiali să adopte paşi concreţi pentru a realiza, până în anul 2030, acoperirea universală cu servicii medicale. Conform OMS, acoperirea universală cu servicii medicale (Universal Health Coverage – UHC) defineşte asigurarea accesului tuturor indivizilor şi comunităţilor la îngrijirile medicale necesare astfel încât povara financiară să fie cât mai scăzută în urma accesării acestor servicii. Acestea includ tot spectrul serviciilor esenţiale de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenirea îmbolnăvirilor, tratamente, reabilitare şi îngrijiri paliative. Experții OMS precizează că acoperirea universală cu servicii medicale nu înseamnă gratuitatea tuturor tratamentelor medicale, indiferent de costul acestora, deoarece niciun stat nu poate oferi o asemenea gratuitate în mod sustenabil.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com