La început de an școlar, copiii din Republica Moldova vor fi verificați dacă au vaccinurile la zi

0

 

Din cauza multiplelor cazuri de rujeolă din ultima perioadă de vreme, ministerul de resort a luat decizia ca la început de an școlar, toți copiii din Republica Moldova să fie verificați dacă au vaccinurile la zi.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din Republica Moldova, Svetlana Cebotari, s-a deplasat în ziua de 23 august 2018 la Ceadîr-Lunga, pentru a se interesa de starea copiilor bolnavi de rujeolă, de asistența medicală acordată  și cum decurge tratamentul acestora.  De asemenea, domnia sa a discutat cu  autoritățile publice locale și lucrătorii medicali  despre măsurile întreprinse la nivel local în evaluarea statutului vaccinal al fiecărui copil și vaccinarea acestora, se arată într-un comunicat emis spre difuzare redacției noastre.

Ministrul de la Chișinău le-a solicitat, de comun acord cu conducătorii instituțiilor de învățământ, să verifice statutul vaccinal al fiecărui copil în parte, iar în cazul copiilor nevaccinați, să întreprindă urgent vaccinarea acestora și să fie admiși în colectivități doar după 15 zile de la administrarea vaccinului. De asemenea, împreună cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să  desfășoare ședințe de informare și discuții cu persoanele care aparțin confesiunilor religioase, dar și cei care refuză din anumite motive vaccinarea,  pentru a-i convinge să vaccineze copiii.

„ La început de an școlar va fi verificat statutul vaccinal al fiecărui copil. De aceea, îndemn părinții să fie responsabili de sănătatea copiilor lor, dar și a celor din jur și să își vaccineze copiii. Ne-am unit eforturile, atît autoritățile centrale, cît și locale, astfel încât, să oprim acest focar de rujeolă și să prevenim extinderea acestuia”, a declarat Svetlana Cebotari. Familiile au început să conștientizeze importanța vaccinării astfel încât, actualmente, s-a înregistrat o creștere a numărului de copii vaccinați  la nivel național, dar și în Ceadîr- Lunga, unde doar pe parcursul săptămânii trecute și curente, circa 350 de copii au primit vaccinul contra rujeolei, subliniază ministrul, citat de aceeași sursă.

Statistica arată că, de la începutul lunii august,  în spitalul Raional din Ceadîr- Lunga, au fost internați 113 cu suspiciune la rujeolă, dintre care 63 deja au fost externați. Din totalul de 13500 de copii din acest raion, 530  nu  sunt vaccinați, 30 având contraindicații, restul din motive religioase sau neîntemeiate.

De la începutul anului și până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 142 cazuri confirmate și 77 cazuri care prezintă suspiciune la rujeolă.

                                                                           Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: Pixabay.com