Mai bine să prevenim decât să tratăm caria dentară

0

Prevenția este mult mai bună decât tratamentul. Este ieftină și mereu la îndemâna noastră. Depinde doar de noi.

Caria dentară înseamnă deteriorarea și decalcifierea dintelui și este produsă de atacul și invazia unor colonii de bacterii organizate și în concentrații mari. Atunci când acești germeni aderă la suprafața dintelui, încep tulburările. Aceștia excretă o peliculă transparentă și vâscoasă, alb-gălbuie, numită dextran, cunoscută sub numele de placă de tartru și se poate simți cu limba, după cum ne-a spus dr. Galina Sandu, medic specialist stomatolog, consultantul rubricii noastre. Caria, odată ce a apărut, trebuie tratată. Dar până la tratament, mai ușor pentru noi ar fi …prevenția.

Specialiștii în stomatologie consideră că astăzi caria dentară poate fi prevenită, prin parcurgerea unor pași siguri, pe care îi vom enumera în cele ce urmează.

  1. Asigurați-vă nutriția cea mai bună, din copilărie până la bătrânețe. Sunt necesare cantități adecvate, echilibrate, din toți factorii nutritivi esențiali. Calciul, fosforul, fluorul și vitaminele A, C și D fiind cele mai importante.
  2. Mâncați alimente naturale, integrale. Cerealele integrale, fasolea, vegetalele și fructele proaspete, pe lângă faptul că asigură necesarul de factori nutritivi, necesită a fi mestecate din plin. Acest exercițiu stimulează și întărește dinții, gingia, oasele maxilarelor și mușchii masticatori. Fibrele din alimentele crude ajută la curățarea dinților.
  3. Atenție la cerealele îndulcite în prealabil! Acestea sunt alimente care dăunează dinților. Unele au peste 50% sucroză, sunt crocante, crănțănitul lor forțează masa lipicioasă să intre între dinți. Mestecarea bomboanelor, stafidelor și a altor fructe uscate poate produce efecte similare.
  4. Nu mestecați gumă mai mult de câteva minute pe zi! Dinții și țesuturile de susținere pot suporta în jur de o jumătate de oră de mestecat zilnic. Există persoane care obișnuiesc să mestece gumă mai multe ore/zi. Rezultatul este o traumă asupra dinților, maxilarelor și a țesutului gingival. Copiii care nu au dentiție adultă completă riscă, în special, leziuni serioase.
  5. Folosiți pastă de dinți și apă de băut care conține fluor. Acesta întărește dinții și chiar favorizează remineralizarea leziunilor precoce ale smalțului. Fluorul are și efect antibiotic acționând împotriva bacteriilor care produc alterări dentare. Igiena este foarte importantă.
  6. Fiecare suprafață, a fiecărui dinte, inclusiv zona de sub gingie, suprafețele dintre dinți și fisurile din vârful molarilor, trebuie curățate regulat. Periajul trebuie să fie blând.
  7. Consultați permanent medicul stomatolog. Este bine să aveți un stomatolog al familiei, pe care să îl vizitați chiar și pentru un control de rutină.
  8. Au fost testate vaccinuri împotriva alterărilor dentare, dar în practică la scară largă încă nu au fost implementate.
Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pixabay.com