Mâinile curate salvează milioane de vieți!

0

Mâinile curate salvează milioane de vieți! Medicii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi subliniază faptul că o igienă corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor nosocomiale cu 50%, iar prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul poate fi prevenit şi milioane de vieţi salvate în fiecare an.

În cadrul evenimentului “Sepsisul şi modalităţile de prevenire a acestuia” directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi, Bogdan Doroftei, a arătat că, prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul poate fi prevenit şi milioane de vieţi pot fi salvate în fiecare an, subliniind că igiena corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor cu 50%.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infecţiile afectează, în fiecare an, 30 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care aproximativ 3 milioane de nou-născuţi. Infecţiile ucid 500.000 nou-născuţi şi produc unul din 10 decese materne, scrie AGERPRES.

Mâinile curate salvează vieţi. Dacă suntem cu mâna murdară, putem ucide şi nu să salvăm vieţi. Din păcate, infecţiile nosocomiale sunt, coincidenţă, din ce în ce mai crescute. (…) Putem face ceva pentru a preveni această infecţie nosocomială. S-a constatat, de fapt, că infecţia nosocomială poate fi prevenită în proporţie de 50% printr-o igienă corectă a mâinilor, pe care nici acum, în acest secol, nu o facem aşa cum trebuie şi cu simţ de răspundere. OMS atrage atenţia că, în 2050, vor muri anual 10 milioane de persoane datorită infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotice. Aşa este. Pe zi ce trece, germenii au devenit rezistenţi la antibiotice. Trebuie să vedem cum facem acest management al antibioticelor. Cel mai simplu lucru, însă, pentru a preveni infecţia de spital este să spălăm corect şi să dezinfectăm mâinile corect“, a declarat prof.univ.dr. Maria Stamatin, şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi.

Sursa: Ordinea Zilei
Foto: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă”