Editorial

… cu Ligia Beatrice Vasilescu, psiholog

 

Credința eronată

De ce oamenii se ceartă? Neînțelegere? Comunicare insuficientă și ineficientă? Greșeală de exprimare? Nu, nicidecum. Motivul este unul singur și anume – dreptatea. Fiecare om spune că el are dreptate. Și chiar are. Dar este dreptatea lui. Iar dreptatea este relativă. Ea se află undeva dincolo de percepțiile și credințele noastre, înmagazinate și înrădăcinate în noi înșine, din copilărie începând și până la vremea maturității depline. Singurul care știe cu exactitate cine are dreptate este unul singur. Creatorul Suprem. Deține panoul central informativ al vieți și vieților noastre, trecute, prezente și de ce nu, chiar și viitoare. Așadar, oamenii se ceartă și nu se înțeleg doar dintr-o credință eronată, care le oferă ”dreptul” să creadă că ”au dreptate”!

 Editorial

… cu Ligia Beatrice Vasilescu, psiholog

De ce este importantă dezvoltarea personală, azi…?

  • Modă sau necesitate?

 

Situată la confluența dintre modă și necesitate, exact ca și chirurgia estetică, dezvoltarea personală, segment autorizat al psihologie moderne, ocupă tot mai mult teren azi, peste tot în lume. A început timid ca și tehnologiile informaționale, computerul sau Internetul, dar, încet, încet, cucerește lumea… În Republica Moldova, de exemplu, segmentul dezvoltării personale se dezvoltă încet, dar sigur. A intrat în această țară pe un culoar îngust, venind de la Moscova. Rusia, din punctul meu de vedere, este bogată în plan spiritual, prin Sfânta Matroana, făcătoare de minuni sau prin fenomenul Serghei Nicolaevici Lazarev, vindecător recunoscut azi pe plan mondial. Revenind la dezvoltarea spirituală aș parafraza pe marele și inegalabilul om de știință român, Dumitru Constantin Dulcan, care a spus simplu și concis: ”viitorul este al oamenilor înțelepți”. Da, sunt de acord, dar cum să ajungem la înțelepciune dacă nu prin a ne dezvolta fiecare dintre noi în plan personal… Aș începe cu primul pas – cunoașterea de sine, acceptarea. Mai departe ar fi lupta cu ego-ul interior al fiecăruia dintre noi. Și ar urma – iertarea, iubirea, compasiunea, conștientizarea și eliminarea fricilor… Să nu uităm credința, aceasta ar fi prima și cea mai importantă. Pentru dacă ne dorim ceva din tot sufletul, acel ceva îl putem avea. Cu credință, voință și dorință. Aceștia sunt doar câteva coordonate, absolut necesare în viața noastră trecătoare pe acest Pământ, unde trecem un curs și anume școala vieții… Dezvoltarea personală este pentru fiecare individual. Nu este aceeași peste tot și la toți, exact așa cum nu seamană mâna stângă cu cea dreaptă sau precum amprentele digitale ale oamenilor… Deci, dacă aveți întrebări legate înțelegerea de sine și a celorlalți, gestionarea stresului, misiunea personală, îndrumări și sfaturi utile, psihologice, nu ezitați să îmi scrieți pe mail-ul neogen_ghid@yahoo.com – pentru rubrica Neo Psihologie. Orice poveste este binevenită. A ne descarca din punct de vedere emoțional este o necesitate pentru existența fiecăruia dintre noi atâta timp cât am fost și suntem ființe umane, ancorate în social, cu picioarele ferme pe Pământ.

 

   Carte de vizită

Ligia Beatrice Vasilescu – psiholog, manager, editor

Mai nou psiholog. Cu puțin timp în urmă am primit diploma cu calificativul Foarte bine, după ce am urmat cursurile de psihologie EUROCOR România. Un prieten drag inimii mele, Andrei, un înger pe Pământ, mi-a spus că misiunea mea divină este să ajut oamenii. Nu știam de ce timp de 20 de ani am ascultat și ajutat cu tot ce am putut, chiar și cu un singur cuvânt bun, pe toți oamenii care mi-au ieșit în cale. Pe stradă, la magazin, în transport, oriunde și oricând. Filologie-istorie, filosofie, steno-dactilografie, desen tehnic, jurnalism, drept, contabilitate, management și ultimul studiu pe lista care a devenit astăzi însăși estența existenței mele este psihologia. O numesc neo psihologie deoarece lucrez la noi metode de tratament, auto-tratament, bazat pe reiki, rugăciune, vindecarea cu îngeri și noțiuni de bază psihologice. De la știință, până la religie. De la Isus, până la Buddha. Pentru că astăzi cele două, știința și religia, formează un întreg. Știința secolului XXI a demonstrat că ”Da”, Dumnezeu există. Și eu am recurs la analize și studii. Începând cu Biblia (Vechiul și Noul Testament), Mikao Usui (creatorul Reiki), Serghei Nicolaevici Lazarev, Dumitru Constantin Dulcan … până la Dalai Lama. Am enumerat esențialul. Extrăgând idei de bază, am conceput o schemă care va deveni utilă ca tratament alternativ de vindecare. Iar în cazul unei sănătăți bune, va ajuta la prelungirea vieții prin arhaica și ideala poveste ”Tinerețe fără bătrânețe” care poate deveni de la mit, realitate… Despre aceasta vom vorbi mai târziu… pe site-ul www.medicaestetica.ro

Stresul, imposibil de evitat?

Viața este plină de provocări. În timp ce unii dintre noi se declară învinși de problemele cotidiene, alții sunt atât de obișnuiți cu ele, încât își derulează întreaga existență într-o continuă stare de stres și solicitare psihică. Stresul este ca o cărămidă… Fiecare moment de stres îl construim în defavoarea sănătății noastre. Organismul reacționează. Cum? Imunitate scăzută, pierderi de memorie, dureri de cap…. Oboseala, insomnia… și exemplele ar putea continua. O cărămidă, încă una… și tot așa… până ridicăm o piramidă. Ce va fi în vârful ei?

În cursul de Psihologie, se afla la loc de cinste, cine credeți? Stresul… Și ce credeți că spun oamenii de știință? Un singur lucru și anume că numai persoana trecută în neființă nu are stres.  Concluzia – stresul este parte din viața noastră, o reacție normal a psihicului la diverse evenimente și situații care ne afectează echilibrul. În cantități ponderate, stresul este cel care ne ține concentrați, ne dă energie, puterea de a acționa sau chiar de a ne apăra viața ori interesele. Doar că în momentul în care doza de stres este prea intensă și de prea mare durată, sănătatea se află într-un real pericol.

Care sunt semnele pe care ni le dă organismul? Iată câteva dintre ele:
– pierderi de memorie;
– lipsa de concentrare;
– iritabilitate și agitație;
– nervozitate, dureri de cap
– mâncăm prea mult sau prea puțin;
– insomnia, apatie;
– pierderea apetitului sexual;
– dureri în piept, palpitații;
– apare nevoia de izolare, stări de depresie.

De unde vine stresul?
Factorii care declanșează stresul sunt diferiți. Obișnuim să credem că este vorba despre situații cu potențial negativ, dar să nu uităm că si momentele fericite, o casătorie sau nașterea propriului copil, ne dau serioase ”bătăi de cap”. Ceea ce pentru unii poate părea stresant și chinuitor, pentru alții va fi doar un simplu fapt de viață. Totul depinde de percepția fiecăruia dintre no, precum și de nivelul de rezistență a psihicului la factorii stresanți.

Cele mai comune situații care creează probleme sunt:
– dificultăti în dragoste sau financiare;
– neînțelegeri cu familia, greutăți la locul de muncă;
– situații nedorite în viața de cuplu;
– probleme de sănătate sau pierderea unei persoane dragi;
– pierderea locului de muncă.

Acestea sunt principalele cauze. Dar să nu uităm că există cazuri când stresul este autoindus. Credem că o situație este stresantă când de fapt realitatea este cu totul alta. Propun un exercițiu – credem că avem în față un factor stres? Ce facem cu el? Îl acceptăm dar conștientizăm că el nu există în realitate. Este doar o percepție a gândurilor noastre. Stresul are la bază o cauză. Iar cauza trebuie înțeleasă. De ce simțim așa? Este cineva vinovat sau chiar noi înșine? Uneori facem ”mult zgomot pentru nimic”. Despre aceasta să fie vorba? Încercați, răspunsul îl puteți trimite pe adresa medicaestetica@yahoo.com, la Rubrica ”Psihologie”.