Ce alimente trebuie ocolite pentru a evita depresia
Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la mai multe universitati americane releva faptul ca o alimentatie cu un index glicemic ridicat face sa creasca riscul instalarii unei depresii.
Cercetatorii au examinat datele a circa 70.000 de femei observate timp de trei ani. Au fost studiate in amanuntime obiceiurile lor alimentare, indeosebi in privinta consumului de glucide (zaharuri), fibre si seminte (intregi sau rafinate). A fost stabilit un indice glicemic global pentru fiecare persoana, acesta clasand alimentele in functie de cresterea glicemiei (nivelului de zahar) pe care o provoaca atunci cand sunt consumate.Oamenii de stiinta au luat in considerare si incarcatura glicemica, ce tine seama atat de aporturile in glucide specifice alimentului, cat si de cantitatea continuta intr-o portie normala, lucru care permite comparatii mai realiste. Termenul de “glycemic load” a fost introdus de cercetatorii de la Harvard pentru a defini efectul asupra glicemiei al unei portii dintr-un anumit aliment, noteaza passionsante.be.Cu cat indexul glicemic este mai ridicat, cu atat riscul de depresie creste – a fost rezultatul experimentului. Diferenta a fost de 22% intre grupul cu indexul cel mai scazut si cel cu indexul cel mai ridicat. La cresterea riscului contribuie in mod diferit toate glucidele, dar mai ales zaharul adaugat. O alimentatie bogata in fibre si in seminte intregi actioneaza in schimb ca element protector.

In plus, grupul cu indexul glicemic ridicat se caracterizeaza – in mod global – si printr-un indice de masa corporala (IMC) mai defavorabil, mai putina activitate fizica si o alimentatie mai dezechilibrata.


Sursa: www.ordineazilei.ro

Potrivit OMS

350 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie

Numărul este în continuă creștere

Depresia este una dintre cele mai obișnuite afecțiuni din zilele noastre. Ea afectează tot mai multe persoane. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, iar numărul persoanelor care intră în depresie este într-o creștere alarmantă.

Conform ”AgerPres”o persoană din zece suferă de depresie; tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generațiile anterioare. Stresul și depresia afectează sănătatea întregului organism. Depresia este o boală a întregului organism, afectând corpul, sistemul nervos, dispoziția, gândirea si comportamentul, felul în care mâncăm și dormim, respectul de sine, felul în care reacționăm la diverși stimuli, cum gândim despre oameni și despre lucrurile din jur.

Există mai multe forme de depresie psihică, cu simptome variate ca gravitate și persistență.

Ședintele de psihoterapie costă, nefiind incluse în asigurarea medicală. Psihologii sunt insuficienți, iar atitudinea oamenilor față de ei nu s-a schimbat prea mult în ultimii 20 de ani.

O depresie majoră afectează felul cum te simți, cum te comporți și cum gândești. Cu alte cuvinte, devii alt om. O persoană deprimată poate fi în permanență iritabilă, furioasă, tristă sau derutată, poate avea emoții de diferite feluri sau acestea pot lipsi cu desăvârșire. Există persoane care aleg să-și anihileze depresia cu diverse medicamente pentru depresie sau preferă să nu facă nimic decât să stea și să ”zacă” într-o perpetuă moleșală, melancolie și tristețe. Medicamente antidepresive nu sunt singurele lor optiuni de tratament în caz de depresie. Există astăzi o serie de alternative pe bază de plante care se consituie în remedii naturiste de succes.

Pentru produsele farmaceutice, însă, s-a demonstrat științific că pot fi periculoase pentru sănătate, prin apariția unor efecte secundare, cum ar fi: somnolență, astenie, amețeli, tulburări digestive, diminuarea atenției, afectarea reacțiilor motorii, farmacodependența.

Medicamentele pot fi, însă, recomandate exclusiv sub supravegherea  medicului specialist psihiatru. În numărul viitor vom vorbi și despre tratamentul depresiei cu … plante, ca tratament alternativ.

Vindecați-vă singuri:

Autosugestia cu efect terapeutic

Omul n-ar putea să-si aplice el însuși efectul placebo, mai exact să utilizeze autosugestia pentru a se vindeca? Unii specialiști spun imediat că DA. Organismul răspunde comenzii venite din creier. Orice este posibil deoarece totul depinde de noi… Putem să ne trezim dimineața spunând: îmi programez azi o zi bună, voi avea rezultate pozitive și tot ce îmi propun se va realiza. Încercați și veți vedea că așa va fi. Pe parcursul sau la finalul unei zile putem spune:

  • Am încredere în mine. Șțiu că pot. Depășesc orice obstacol.
  • Reușesc să ajut și alți oameni. Am putere și energie.
  • Mă simt din ce în ce mai bine. Sunt împlinit(ă).
  • În fiecare noapte dorm foarte bine și mă trezesc odihnit (ă).
  • Tot timpul mă simt foarte bine. Nimeni și nimic nu mă poate întrista.
  • Am poftă de mâncare, mănânc echilibrat, digestia mea este normală.

Tot ceea ce ne doriți, includeți în lista de mai sus. Veți vedea că nimic nu este imposibil. Cu ajutorul voinței putem realiza orice ne dorim spre binele nostru, în concordanță cu legile binelui, universale, desigur.

Orice întrebare de suflet o puteți adresa pe e-mail-ul: medicaestetica@yahoo.com, pentru Rubrica Neo Psihologie.