O nouă bacterie ucigașă se extinde rapid în spitalele din întreaga lume

0

O nouă bacteria ucigașă, capabilă să provoace infecţii cvasiincurabile, se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume.  Pericolul pentru sănătatea public este imens, având în vedere că  experții au constatat că unele tulpini ale bacteriei şi-au modificat ADN-ul lor provocând astfel o rezistenţă la două dintre cele mai comune antibiotice, administrate de multe ori în tandem în spitale.

Aceste două antibiotice nu sunt asociate şi nu era de aşteptat ca o mutaţie să cauzeze eşecul concomitent al celor două”, a declarat John Lee, doctorand la Institutul Doherty din Melbourne şi coautor al unui studio care vizează această bacterie.

De altfel, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne a descoperit trei variante ale acestei bacterii multirezistente în eşantioane prelevate din zece ţări – printre acestea numărându-se şi tulpini din Europa – care nu pot fi controlate într-o manieră fiabilă cu niciun medicament existent în prezent pe piaţă. Bacteria (S. epidermidis) este prezentă în mod natural pe piele. Însă, varietatea bacteriei rezistente la antibiotice infectează cel mai frecvent pacienţii vârstnici, pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau persoane cu dispozitive implantate, precum catetere, valve cardiace şi proteze articulare, scrie Ordinea Zilei.

Bacteria, un stafilococ alb numit Staphylococcus epidermidis, este înrudită cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină (MRSA), mai cunoscut şi mai de temut.

Oamenii de știință atrag atenția că bacteria multirezistentă s-ar putea extinde rapid din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în unităţile de terapie intensivă în care sunt aduşi pacienţii în starea cea mai gravă şi unde medicamentele antiinfecţioase sunt prescrise din rutină.

‘Nu există nicio îndoială că rezistenţa la antibiotice reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru îngrijirea medicală spitalicească la nivel mondial”, a punctat Ben Howden, director al Unităţii de diagnostic microbiologic al Laboratorului de sănătate publică din cadrul Institutului Doherty al Universităţii din Melbourne.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com