O nouă definiție a bolii Alzheimer

0

Alzheimer’s Association și National Institute on Aging din Statele Unite au dat publicității un nou cadru de cercetare în cazul bolii Alzheimer, oferindu-le oamenilor de ştiinţă un limbaj comun pentru descrierea afecţiunii în cadrul studiilor, alcătuit pe baza modificărilor măsurabile care se petrec în creier şi care deosebesc această boală de alte cauze ale demenţei.

Experții vin astfel cu o schimbare radicală a modului în care este definită această maladie. ”Majoritatea consideră că termenii demenţă şi boală Alzheimer sunt interschimbabili, însă nu este aşa”, a subliniat medicul Clifford Jack din cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care a contribuit la realizarea liniilor directoare publicate în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Schimbările propuse urmează instrucţiunile anunţate la începutul acestui an de Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din SUA şi Agenţia Europeană a Medicamentului, care încurajează testarea unor noi medicamente pentru boala Alzheimer bazate pe indicatorii biologici mai degrabă decât pe simptomele clinice ale maladiei.

Această măsură ar trebui să permită companiilor să testeze medicamente pe subiecţi umani înainte de apariţia simptomelor vizibile, oferind o şansă mai mare de intervenţie înainte ca afecţiunea să distrugă un număr prea mare de celule nervoase.

Conform noului cadru de cercetare propus, maladia Alzheimer ar fi caracterizată prin dovada existenţei a două proteine anormale asociate cu această afecţiune – beta-amiloide şi tau – şi de neurodegenerarea sau moartea neuronală, toate acestea putând fi identificate prin intermediul metodelor de imagistică cerebrală sau prin teste ale lichidului cefalorahidian. De asemenea, cadrul include evaluarea severităţii bolii pe baza indicatorilor biologici şi a unui sistem de clasificare a tulburărilor cognitive, scrie AGERPRES.

Noul cadru contribuie la alinierea maladiei Alzheimer cu alte boli, precum hipertensiunea arterială şi diabetul, şi va permite cercetătorilor să studieze intervenţiile care interferează cu schimbările fundamentale ce conduc spre instalarea demenţei de tip Alzheimer.

Autor:Sofia Filip
Foto:Pixabay.com