O treime din populația globului suferă de carență de fier

0

O treime din populația globului suferă de carență de fier, afecțiune des întâlnită mai ales în rândul  femeilor în premenopauză, al celor însărcinate și al copiilor cu vârste sub cinci ani.

Carența de fier rămâne o afecțiune greu de recunoscut de către cei care manifestă simptomele specifice, deși consecințele sale pot fi serioase iar prevalența în rândul populației este relativ ridicată. Astfel, este esențial ca fiecare persoană să înțeleagă rolul fierului în organism și consecințele generate de faptul că nivelul de fier nu se află în parametrii adecvaţi.

Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic. Printre simptomele uzuale se numără oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață,  lipsa capacității de concentrare . Totuşi, simptomele carenței de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat și pot fi asociate cu o serie de alte afecțiuni.

Carența de fier afectează un număr semnificativ de femei din întreaga lume și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții lor. Menținerea unui nivel optim al fierului în organism este esențială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carența de fier afecteaza nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar și starea de sănătate a fătului cu consecințe semnificative în ceea ce privește dezvoltarea neurocognitivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier sa fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune  o monitorizare atentă a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine și săruri minerale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Anca Pleșca, Șef Clinică de Pediatrie, Spital Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”.

Consecințele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătății și al stării de bine, în general. Chiar și fără anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice pre-existente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității.  La copii în mod particular, carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora.

Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismului şi de aceea este o nevoie reală de creştere a gradului de atenţionare asupra carenţei de fier și de o mai bună înţelegere a simptomatologiei. Este cea mai răspândită deficiență nutrițională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne  subdiagnosticată și subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, dar şi asupra dezvoltării copilului”, a declarat Profesor Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Șef Clinică Nefrologie, Spital Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com