OMS şi UNICEF: Alăptarea la sân a tuturor sugarilor poate salva peste 820.000 de copii în fiecare an

1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă ca sugarii , chiar şi cei născuţi prematur, subponderali sau bolnăvicioşi, trebuie să fie exclusiv hrăniţi la sân, încă din maternitate şi în mod ideal pentru doi ani.

Experții celor două organizații îndeamnă cadrele medicale să  sprijine noile mame să alăpteze imediat după naştere şi să nu promoveze folosirea de lapte formulă cu excepţia situaţiilor în care există o motivaţie medicală temeinică.

Această iniţiativă se referă în special la primele zile de viaţă, la ce se întâmplă în maternităţi… Este un moment de importanţă critică în care trebuie să ne asigurăm că alăptarea la sân începe în mod corespunzător, iar noile mame vor reuşi să-şi alăpteze copiii” şi vor beneficia de consilierea necesară pentru acest lucru”, a susţinut într-o conferinţă de presă Dr. Laurence Grummer-Strawn, expert OMS.

Specialiștii OMS atrag atenția că alăptarea la sân în mai puţin de o oră după naştere reduce riscurile ca sugarul să contacteze o infecţie sau să fie malnutrit, conform OMS. Alăptarea la sân a tuturor sugarilor în primii doi ani de viaţă va duce la salvarea vieţilor a peste 820.000 de copii în fiecare an.

În recomandarea făcută, experții OMS precizează că bebelușii sunt expuşi unui risc mai mare de a muri de diaree sau de alte infecţii atunci când sunt doar parţial alăptaţi la sân sau nu sunt alăptaţi la sân deloc. Alăptarea la sân îmbunătăţeşte IQ-ul copiilor şi performanţele lor şcolare.

În plus, alăptarea la sân este asociată cu o mai bună calitate a vieţii la maturitate. Adulţii care în copilărie au fost alăptaţi exclusiv la sân au, conform studiilor, cariere de succes şi venituri mai mari. Alăptarea la sân reduce foarte mult şi riscul ca mama să se îmbolnăvească de cancer mamar. OMS le solicită tuturor profesioniştilor din domeniul medical să contribuie la creşterea ratei de alăptare exclusivă la sân în primele 6 luni de viaţă, care, conform estimărilor a stagnat la aproximativ 40% la nivel mondial.

Cei zece paşi originali au fost gândiţi pornind de la un set de standarde pentru copiii născuţi sănătoşi, la termen. Noi vrem să spunem că principiile cheie din spatele celor zece paşi se aplică şi copiilor prematuri, copiilor cu greutate mică la naştere, copiilor bolnavi“, a adăugat Grummer-Strawn.

Expertul atrage atenția că mama şi copilul trebuie puşi împreună, “piele pe piele”, imediat după naştere şi nu să fie separaţi în saloane diferite, fapt care împiedică alăptarea. “Multe femei nu sunt ajutate corespunzător să înceapă cu bine alăptarea şi alte femei se opresc din alăptare cu mult mai devreme decât ar trebui. Ajutarea lor pentru a reuşi să alăpteze este de o importanţă crucială”, a declarat şi Dr. Victor M. Aguayo, şeful Programului pentru nutriţie al UNICEF.

Autor Sofia Filip
Foto Pixabay.com

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.