Pesta porcină africană se extinde și în Republica Moldova

0

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, la data de 1 august 2018, pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistat un nou focar de pestă  porcină.

Conform opiniei specialiștilor Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (IP CRDV), probele de material patologic au demonstrat prezența virusului pestei porcine africane și în Republica Moldova.

Într-o gospodărie particulară din satul Giurgiulești, raionul Cahul au pierit 3 focare porcine, în cadrul cărora se aflau 8 porcine.

De asemenea, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al orașului Vulcănești,  proprietarul acestor specii de animale, care locuiește nu departe de focarul detectat de pestă porcină africană, i-au fost luate probe din gospodărie pentru analiză, iar rezultatul pozitiv a confirmat prezența PPA. În prezent, ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară) și personalul primarului au luat măsuri pentru eliminarea și răspândirea pestei porcine africane.Toate animalele acestui proprietar vor fi lichidate.

După un an de la confirmarea primului focar de pestă porcină africană, în iunie 2017, fenomenul pestei porcine africană a dat bătăi de cap întregii industrii a cărnii de porc din România, actualmente toți micii producătorii, casnici, fiind afectați direct sau indirect.

Astăzi, numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524. În total, au fost, ucise, un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări, iar 94 de localităţi au fost afectate. Vorbim despre 14 localităţi în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 de localităţi în judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.

Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migraţia porcilor mistreţi, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflaţi riverani s-a extins la gospodăriile populaţiei”,  a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu.

Mai sunt 18.000 de porci de omorât din aproximativ 45.000.. Nu se mai pune problema că este bolnav sau nu SE UCID. Se ucide tot ce se numeşte specia porc’’ Sunt declarațiile patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine 27.000 de porci având pagube de 10 milioane de euro .

Pesta porcină africană (PPA) este o boala periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.

Boala a fost introdusă în Europa începând cu anul 2007. Deșeurile alimentare, infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene , iar în acest an ajungând chiar și pe teritoriul Comunității.

Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii ,chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină, clasică sau africană.
Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută și cronică. Simptomele formelor preacută si acută sunt:

  • moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții
  • febra ridicată, de 40 – 42 grade
  • înroșirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coada, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului
  • scăderea apetitului, apatie, cianoză și lipsa de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morții
  • voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi
  • moarte în cel mult 20 de zile

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu resturi care conțin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic si mai mulți ani în carnea de porc congelată.

Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum!

În momentul de față nu există nici un vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile. 

                                                                                                      Stelly Rusnac

Foto: pixabay.com