Poluarea ucide!

0

Poluarea ucide! Este semnalul de alarmă pe care îl trag experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Specialiștii estimează că anual aproximativ șapte milioane de personae mor din cauza expunerii la aer poluat.

Un raport al OMS arată că poluarea ambientală (a aerului din exteriorul clădirilor) a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii şi carburanţi poluanţi, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

Autorii studiului atrag atenția că nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii. Datele sunt de-a dreptul dramatice, având în vedere că 90% dintre oameni respiră un aer ce conţine concentraţii ridicate de agenţi poluanţi. În plus, peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi.

Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă persoanele cele mai sărace şi cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri. Este inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii – să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă“, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Mai mult, poluarea influenteză în mod negativ sănătatea oamenilor, raportul OMS indicând faptul că reprezintă un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile. Studiul estimează că aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Sursa: Ordinea Zilei
Foto: Pixabay.com