Primele intervenții de chirurgie cardiacă efectuate cu ajutorul robotului chirurgical

0

Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Monza aduce în premieră în România, dar și în Sud Estul Europei chirurgia cardiovasculară robotică. Medicii spitalului au realizat primele intervenții de chirurgie cadiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical – Da Vinci Xi.

Îmbunătățirea instrumentarului chirurgical, a tehnicii de perfuzie cardiacă și a sistemului de vizualizare intra-operatorie au înlesnit progresul chirurgiei minim invazive. Astfel, aceasta a devenit noul standard al centrelor chirurgicale la nivel mondial. Spitalul Monza dispune de două echipe chirurgicale, coordonate de către dr. Theodor Cebotaru și dr. Lucian Dorobanțu, care efectuează intervenții cardio-vasculare minim invazive.

Până în prezent, la Spitalul Monza s-au efectuat peste 1000 de astfel de intervenții, chirurgia robotică reprezentând pasul firesc care urma în chirurgia cardiacă. Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei, deci o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătățit. Pentru chirurg, avantajul cel mai mare este precizia cu care poate face intervenția.

Robotul Da Vinci Xi îi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluție, și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar. Acest tip de intervenții se fac în numai 7 centre din Europa Occidentală, se arată într-un comunicat media transmis spre difuzare redacției noastre.

Spitalul Monza devine astfel Primul Centru de Excelență din Sud – Estul Europei în care se face chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului chirurgical. Din anul 2017, Spitalul Monza a început activitatea de chirurgie robotică în domeniul urologic, câteva luni mai târziu abordând și alte specialități – chirurgia bariatrică, chirurgia oncologică și chirurgia ginecologică.

Acest spitalul, Monza, face parte din Grupul Monza ce însumează zece spitale din Italia, fiind specializat în efectuarea de intervenții chirurgicale complexe și în asigurarea de servicii medicale integrate de înaltă performanță.

În România, Grupul Monza deține Spitalul Monza, Monza Metropolitan Hospital, Centrul Medical Monza și a dezvoltat împreună cu Centrele de Excelență Ares cel mai mare spital privat din Ardeal, Spitalul Monza-Ares Cluj, și alte proiecte precum Centrele Monza-Ares și Clinicile Ritmico.

Spitalul Monza a fost gândit ca proiect medical, în centrul preocupărilor sale aflându-se pacientul și nevoile acestuia. Astfel, de la început, au fost create circuite speciale pentru pacienți și pentru personalul medical. Pornind de la această viziune, Spitalul Monza a creat un ambient familial, sigur și confortabil pentru pacienți, și un mediu de lucru multidisciplinar, formativ și profesionist pentru personalul medical.