RITMICO, o nouă rețea națională de cardiologie, în România

0

Spitalul Monza și Centrele de Excelență ARES au lansat rețeaua națională de clinici de cardiologie RITMICO. În urmatorii cinci ani vor fi investiti peste 4,5 milioane de euro în această rețea de clinici-butic, axată pe investigarea și diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare.

Planul investitorilor este ca până la finalul anului 2023 să fie înființate cel puțin 30 de clinici în orașe mici și medii, unde accesul la investigații de specialitate este redus. Pentru anul în curs sunt în plan a fi deschise noi clinici la Giurgiu, Constanța, București, Focșani, Buzău, Pitești. Urmează Brăila, Călărași și alte orașe care vor fi anunțate pe parcurs. Investiția în fiecare clinică este de aproximativ 120-150.000 de euro, se arată într-un comuncat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Conceptul de clinică-butic reprezintă un spațiu, în general de mici dimensiuni (aproximativ 2-3 cabinete), cu dotări de ultimă generație, în care sunt efectuate consultații și investigații la standarde de excelență. La clinicile RITMICO va fi disponibilă gama completă de investigații pentru depistarea bolilor de inimă: ecografie cardiacă, ecografie transesofagiană, ecografii doppler vasculare, arteriale și carotidiene, electrocardiogramă, monitorizări holter EKG și TA, teste de efort. În multe dintre orașele în care urmează să se deschidă clinicile RITMICO, o parte dintre aceste investigații nu sunt disponibile.

Prima clinică deschisă este cea de la Giurgiu, inaungurată pe 20 martie a.c. RITMICO GIURGIU are o suprafață de 120 de metri pătrați, trei cabinete medicale și va funcționa de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00. Consultațiile și investigațiile se vor putea face în baza unei programări telefonice la numărul de call-center 021 99 66.

În contextul în care, potrivit ultimelor statistici, peste 45.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu insuficiență cardiacă, iar mortalitatea datorată afecțiunilor cardiovasculare este de 60% la noi în țară, la clinicile RITMICO se va pune accentul în mod deosebit pe prevenție. Astfel, în perioada 20 martie – 20 aprilie, toți locuitorii cu adresa de domiciliu în Giurgiu vor beneficia de EKG gratuit, în baza buletinului de identitate, transmit responsabilii noului proiect.

“Proiectul Ritmico a fost dezvoltat datorită unei nevoi reale a pacienților de a accesa serviciii medicale de calitate, cât mai aproape de domiciliul acestora. Cu această ocazie, vor putea beneficia de toata gama de investigații cardiologice necesare pentru prevenția, cât și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, acest proiect face parte din strategia de dezvoltare națională a Spitalului Monza din următorii ani, prin care ne propunem să fim mai aproape de pacienții care solicită serviciile noastre.”, declară Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza.  

”Parteneriatul strategic MONZA – ARES reprezintă un proiect amplu de dezvoltare în domeniul cardiologiei, în beneficiul pacienților din România. Din octombrie 2016, Centrele de Excelență ARES și Spitalul Monza lucrează împreună pentru ca parcursul medical al pacienților cu afecțiuni cardiovasculare să fie simplificat. În acest moment structura MONZA – ARES reunește cei mai experimentați specialiști din România. Fiecare patologie a inimii poate fi tratată  într-un singur loc, fie prin tratamente chirurgicale, fie prin tratamente minim-invazive, susținute de echipamente medicale de ultimă generație.” a declarat dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelență ARES.

Investiția în rețeaua de clinici Ritmico permite investigarea și diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare în întreaga țară și este pasul următor firesc pe care managementul Monza – ARES îl face în demersul tratamentului integrat al patologiilor cardiovasculare din România. Astfel, ne propunem ca până în anul 2023 pacienții din majoritatea orașelor din România să aibă acces la servicii medicale la standarde internaționale și expertiza celor mai recunoscuți medici cardiologi din țară și străinătate.

Este cea mai mare investiție într-o rețea de clinici supranișate pe specializarea cardiologie, de la noi din țară. Un proiect amplu în concordanță cu viziunea noastră privind medicina din România, un proiect pe care ni-l asumăm din respect pentru pacienții din România. Ne propunem astfel să închidem lanțul investigații-diagnostic-tratament pentru toată paleta de afecțiuni cardiovasculare. Prin rețeaua de clinici Ritmico și serviciile oferite în centrele Monza – Ares, avem convingerea că vom putea realiza la standarde de excelență monitorizarea fiecărui pacient înainte și după intervențiile care au loc în Spitalul Monza și Centrele de Excelență ARES. Scopul nostru este acela de a susține monitorizarea și tratamentul fie el intervențional, fie chirurgical al afecțiunilor pacienților, într-un sistem integrat. Ne-am asumat încă de la semnarea parteneriatului Monza – Ares că vom trece de barierele specializărilor noastre privite individual, punând la dispoziția pacienților noștri o adevărată echipă a inimii,  un “Heart Team” format din cardiologi clinicieni, cardiologi intervenționisti, chirurgi cardiovasculari și anesteziști astfel încât să propunem pacienților cele mai bune soluții medicale, în conformitate cu viziunea noastră și cu ghidurile medicale internaționale. Ne asumăm un rol activ în dezvoltarea medicinei românești, până în 2023 cardiologia din România va avea cu siguranță altă înfățișare” a declarat Iulian Pleșcan, Managerul Clinicilor Ritmico.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu