Săptămâna Europeană a Mobilităţii

0

,,Săptămâna Europeană a Mobilităţii” 16 – 22 septembrie2018 ,este o campanie anuală privind mobilitatea urbană sustenabilă desfăşurată sub sloganul: „Combină şi deplasează-te!”..

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic duce în mod sigur la creşterea calităţii vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze.  Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătăţeşte starea de sănătate cât şi calitatea mediului, totodata se pot economisi bani. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

Campania ofera oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevaratei utilitati a strazilor din orase si de a dezbate solutii concrete de combatere a anumitor provocari, precum poluarea aerului si poluarea fonica, ambuteiajele, accidentele de circulatie si problemele de sanatate.

Este o ocazie excelentă pentru autoritatile locale de a se reuni şi a discuta diferitele aspecte ale mobilităţii şi calităţii aerului, de a găsi soluţii inovatoare pentru a reduce utilizarea autovehiculelor şi, prin urmare, emisiile cat şi pentru a testa noi tehnologii sau măsuri de planificare.

Scopul campaniei ,,Săptămâna Europeană a Mobilităţii” constă în reducerea treptată a poluării din mediul citadin.

Obiectivele campaniei:Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, Uniunea Europeană a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie:

  • de a  informa  și  conştientiza  publicul  cu  privire  la  beneficiile  pentru sănătate ale mobilității alternative multimodale;
  • de a încheia parteneriate cu autoritățile locale care să prevadă măsuri de transport ecologice;
  • de a implementa măsuri care să ofere populaţiei posibilitatea de a opta pentru mijloace de transport alternative.

Deşi cetăţenii UE , deci si in Romania, nu sunt încă pregătiţi să-şi lase maşina în garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, totuşi treptat mentalităţile evoluează.

Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost de 10-40% între anii 1980-1990. Peste 30% dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic .

          Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătate :

  • reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II şi obezităţii;
  • reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;
  • scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
  • prevenirea osteoporozei .
  • reducerea riscului pentru cancer de sân și de colon, depresie