Studiul „Generații și Gen” în Republica Moldova

0

În Republica Moldova va fi realizat în premieră studiul „Generații și Gen”, care va evidenţia tendințele şi provocările demografice, cu scopul de a elabora politici bazate pe dovezi. În acest sens, astăzi, 22 ianuarie curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Biroul Național de Statistică (BNS), UNFPA, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda au semnat un Memorandum de colaborare, în vederea desfășurării studiului.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui atelier de lucru regional, la care participă reprezentanți oficiali și experți în demografie din 17 țări. Aceștia își vor împărtăși experiența cu privire la organizarea Studiului „Generații și Gender”, unul din cele mai ample studii demografice la nivel internațional, care urmează să se desfășoare în țara noastră în anul 2019 pe un eșantion de 10,000 de persoane.

„Datele bazate pe dovezi stau la baza elaborării unor politici eficiente. Situația demografică în care se află țara noastră, impune niște acțiuni imediate. Iată de ce, realizarea acestui studiu ne va ajuta să dezvoltăm politici și strategii pentru îmbunătățirea situației demografice și să abordăm corect preocupările persoanelor, familiilor și a societății în general”, a menționat secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca.

„Colectarea datelor de calitate este esențială pentru a înțelege mai bine structura familiilor actuale și alegerea cuplurilor de a planifica și naște numărul dorit de copii. UNFPA salută lansarea Programului Generații și Gen în Moldova și reiterează sprijinul organizației de a oferi asistență tehnică și expertiză în vederea desfășurării Studiului la cele mai înalte standarde internaționale, având la bază experiența și practicile altor țări”, a menționat Reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

„Programul „Generații și Gen” este unul ambițios, respectiv sarcina care ne stă în față, realizarea acestui studiu amplu, este pentru noi o provocare. De aceea, ne punem speranțele că, în cadrul acestui atelier, vom obține răspunsuri la întrebările și riscurile legate de colectarea datelor, dar mai ales vom înțelege cum acestea au fost depășite de țările, care au efectuat astfel de studiu anterior”, a spus directorul general al BNS, Vitalie Valcov.

Menționăm că, MSMPS și UNFPA au semnat, în luna august 2018, un Acord de co-finanțare pentru desfășurarea Programului Generații și Gen în Republica Moldova, care se va desfășura pentru o perioadă de trei ani (2018-2020).

Studiul „Generații și Gen” a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și reprezintă un instrument global de monitorizare a schimbările demografice și răspuns la procesele de îmbătrânire, ratei joase de fertilitate, schimbărilor în structura familiei, relațiilor între generații și altele.

Foto: MSMPS