Tot mai mulți oameni suferă astăzi de boli dentare și ale gingiei

0

Astăzi, tot mai mulți oameni, din întreaga lume, suferă de boli dentare și ale gingiei. Răspândirea infecțiilor bacteriene din cavități în sânge poate favoriza apariția unor afecțiuni ale inimii, ne povestește dr. Galina Sandu, medic stomatolog, din Chișinău.

În ceea ce privește problemele stomatologice, dr. Sandu este primul medic la care apelez. Și cum are o istorie media frumoasă deoarece a scris zeci de articole și pentru un alt cotidian de la București, cu ceva ani în urmă, am solicitat ajutorul și pentru materialul de astăzi, la MedicaEstetica.ro și am aflat cele ce urmează.

Bacteriile din gingivite, precum și de la igiena dentară deficitară pot fi aspirate în plămâni și pot produce pneumonii.

Caria dentară, care reprezintă deteriorarea și decalcifierea dintelui, este produsă de atacul și invazia unor colonii de bacterii organizate și în concentrații mari. Când reușesc să adere la suprafața dintelui, încep problemele. Ei secretă o peliculă transparentă ți vâscoasă de dextran. Această peliculă alb-gălbui de germeni și dextran este numită placă de tartru și se poate simți cu limba. Atunci când placa este suficient de groasă, ea desparte bacteriile de oxigen și ele încep să producă acizi care macină, încet, încet, smalțul dintelui. Și curând se formează o cavitate.

Când placa se întinde spre gingie, germenii colonizează sub ea și elimină produși de fermentație care irită și inflamează gingia. Inflamația este cunoscută sub numele de gingivită. Poate fi agravată de factori diferiți, inclusiv dinții rupți, malformați, plasați impropriu, coroane dentare și lucrări deficitare, inclusiv aportul inadecvat de vitamina C din alimentație.

Când se dezvoltă din placă sau tartrul, suprafața sa aspră produce mici orificii în gingie, unde va pătrunde infecția. Se formează pungi de infecție care pătrund în profunzime până la baza dintelui. Micile filamente de țesut conjunctiv care ancorează dintele la gingie sunt atacate și distruse. Aceasta este boala periodontală sau boala gingiei, uneori numită pioree. Osul maxilar poate fi și el infectat.

Care sunt cauzele? Aspectul genetic, factorii nutriționali, deficiența de fluor, insuficiența de vitamina C, deficiența de vitamine din grupul B, saliva, îngrijirea incorectă a dinților și altele.

Orice întrebare aveți, este bine să o discutați cu medicul specialist stomatolog.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Pixabay.com