Uleiul de pește ajută la prevenirea bolilor cardiace în rândul copiilor

0

Un studiu recent evidențiază faptul că uleiul de pește administrat la copii ajută la prevenirea bolilor cardiace.

O echipă de specialiști din Australia a pus la punct o cercetare în cadrul căreia li s-a administrat zilnic unor copii, începând cu vârsta de șase luni, un supliment cu ulei de peşte. Un alt grup de copii a primit un placebo. Când minorii au împlinit 5 ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că taliile celor care consumaseră ulei de peşte erau mai mici decât ale celor care primiseră câte un placebo.

Experții Asociaţiei Americane a Inimii menționează că circumferința mai mare a taliei este un factor binecunoscut pentru declanşarea bolilor cardiace. Cercetătorii au descoperit de asemenea că băieţii care au primit suplimente cu ulei de peşte când erau bebeluşi aveau un nivel mai mic de insulină circulantă şi o rezistenţă mai scăzută la insulină la vârsta de 5 ani. Insulina este un hormon care transportă glucoza din alimentaţie în celule pentru a fi utilizată drept combustibil. Rezistenţa la insulină şi nivelurile ridicate ale insulinei joacă un rol în apariţia diabetului de tip 2.

Pentru această cercetare, condusă de Valene See de la Universitatea Australia de Vest, au fost recrutate 420 de gravide din Perth, femei care aveau un risc ridicat de alergii şi a căror alimentaţie era săracă în peşte. Bebeluşii acestora au fost repartizaţi în mod aleatoriu în două grupe care au primit zilnic, în primele şase luni de viaţă, fie 650 miligrame de ulei de peşte, fie un placebo cu ulei de peşte. Lichidul a fost administrat oral prin înţeparea capsulelor şi scurgerea uleiului în gură.

Se pare că utilizarea uleiului de peşte poate contribui la scăderea circumferinţei taliei, un important factor de risc cardiometabolic. Însă, nu putem spune deocamdată cu siguranţă dacă acest lucru este de durată. De asemenea, nu sunt sigură de ce concluziile privind insulina îi vizează doar pe băieţi”, a declarat medicul endocrinolog Siham Accacha, directoarea programului de diabet pediatric de la Spitalul Winthrop al Universităţii din New York.

Potrivit specialistei în nutriţie Samantha Heller de la Centrul Medical Langone al Universităţii din New York, care nu a fost implicată în cercetare, ar putea fi vorba despre o ”metodă bună” pentru a asigura o sănătate bună a copilului. ”Cunoaştem faptul că acizii graşi omega-3 sunt importanţi în dezvoltarea creierului şi ochilor în perioada fetală, iar acest lucru i-ar putea ajuta (pe copii) să-şi dezvolte gustul pentru alimente sănătoase (peşte)“, a spus Heller.

Accacha şi Heller au declarat că aceste concluzii trebuie să fie replicate în cadrul unor studii viitoare pentru a se observa efectele la 10 ani şi peste această vârstă şi dacă efectele pozitive ale administrării de ulei de peşte continuă. Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.

Autor:Sofia Filip

Foto:Pixabay.com